Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Vitéz Pongrácz Géza alezredes köpenye

NFM - HuT 93.8.1

Vitéz Pongrácz Géza alezredes köpenye NFM - HuT 93.8.1
Vitéz Pongrácz Géza alezredes köpenye NFM - HuT 93.8.1
Vitéz Pongrácz Géza alezredes köpenye NFM - HuT 93.8.1

Megnevezés:

Köpeny

Készítés ideje:

Horthy-korszak

1930-1940

Gyűjtés helye:

USA

Anyag:

textil

Címke:

öltözet

Személy:

Pongrácz Géza vitéz

A Nemzeti Hadsereg szabványos tiszti köpenye. Keki posztóból szabott, kétsoros gombolású. Eleje két részből, háta egy darabból szabott, középen hasítékkal, amelyet öt aranygombocska díszített. A mellrészen kétsorban a csípőig 6-6 nagy koronás aranygombot varrtak.
A gallért zsinóros, rejtett, fonott kettős makkra emlékeztető gomb fogta össze. A gallér sötét, olajzöld posztóval bevont. Két végén középen, nyújtott, ötszögletű, alul ívelt oldalú világoskék parolit varrtak fel, melyeket egy-egy aranygombocska díszített.
A köpeny két hasított oldalzsebbel készült, melyeket nagy, karéjos, takarófülek fednek. A baloldali zsebet hordzsebbé alakították. A háta közepén szembe "hoolt" hajtás alakítottak ki a hát szélesítésére.
A hátrész két oldalán, derékmagasságban jobbról és balról derékszögű trapéz formájú foltokat varrtak, melyeknek felső részére a két oldalvarrásból kiinduló övpántot helyeztek. Az övpántok középen két nagy gombbal gombolódnak. A hátfoltokat, az övpántokat, a karéjos zsebfüleket, a köpeny nyíló szárnyait és a visszahajtott ujja végeket világoskék ripsz selyem szegélyezés kontúrozza. Az ujjak felhajtásának külső, középső, felső részén alezredesi rangjelzést helyeztek el, mely egy széles 30x80 mm-es és két 10-80 mm-es paszományból készült.
A jobb mellrészen két kis zsinór sodrat a Vitézi Rend jelvényének felfűzésére való. A köpeny bélését keki selyemből varrták.


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15092 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!