Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Fringia típusú magyar huszárszablya

NFM - HuT 94.21.1

Fringia típusú magyar huszárszablya NFM - HuT 94.21.1
Fringia típusú magyar huszárszablya NFM - HuT 94.21.1
Fringia típusú magyar huszárszablya NFM - HuT 94.21.1
Fringia típusú magyar huszárszablya NFM - HuT 94.21.1

Megnevezés:

Szablya

Készítés ideje:

18. század második fele

Gyűjtés helye:

USA

Méretek:

hosszúság: 910,00 mm

Anyag:

fém - fa

Címke:

fegyver

Pengehosszúság 777 mm, pengeszélesség 49 mm, kv.:135 mm.

A szablya pengéjének mind a két oldalán 40 mm széles homorulat fut a hegyéig. a penge tövet ezüst lemezzel övezték, melyet a pengelapba mélyítettek, így körben a pengelappal egy síkban fekszik.
Jobb oldalon az ezüstbe vésve latin nagybetűs felirat: MARIA MATER DEI PATRONA HUNGARIAE SUB TUUM PRAESIDIUM CONFUGIO. (Mária Isten anyja Magyarország védasszonya oltamald alá menekülök). A harmadik és hatodik sor "N" betűje fordítottan metszett. A pengébe maratva barokkos indás keretben: a Földgömbön és a Holdon álló, kígyóra tipró Szeplőtelen Szüzet ábrázolták. Ruhája hosszú, öves, csillagokkal díszített. Alul felhőmintát imitáló "S" formákból kialakított csipkével díszítették. Kezében liliomot tartva dicsfénnyel koszorúzták.
Bal oldalon az ezüst lemezen rokokó levél és kagyló díszítmény látható. Felette a pengében szalagon VIVAT HUSZÁR felirat, majd bordás keretben "Pálfi huszár" ábrázolás, ágaskodó lovon kivont karddal. Sabrakját kettős kereszt díszíti. A maratás remekbe szabott.
Öntött sárgaréz hárítókeresztje hátul koronát utánzó gombbal zárul. Elől derékszögben felhajolva, párhuzamos oldalakkal markolatkengyellé alakulva visszahajlik a markolatkupakhoz és alatt kampóval rögzül. A hárítókereszt közepének két oldalán szimmetrikusan 76 mm hosszú hárítópálca helyezkedik el. a kereszt és a pálca kontúrokkal díszítettek. a hárító kengyel első lapját gyöngydrót díszíti. Különlegessége, hogy a hárítókereszt leős szárán a hárítókengyel mögött 13,5x6 mm áttöret található a markolatszíj részére, vagy a kardbojtnak.
Fa markolata madzaggal körültekert borjúbőr, a négyszirmú rozettára formált rézcső szintén a markolatszíj befűzésére volt alkalmas. Sascsőr formájú, bordázott markolatkupakja hosszú nyúlványú, a hárítókereszt hátsó szárába ágyazódik. A csapott markolatkupak és a markolattüske elszegecselését domborított, cseppformájú lemez takarja, ami nemesi címert ábrázol. Ennek címer alakjai: félhold, szárain egy-egy hatágú csillaggal a félhold hasán hegyével felfelé álló, tollas nyílvessző helyezkedik el.


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15106 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!