Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

19. század végi magyar díszszablya

NFM - HuT 94.53.1

19. század végi magyar díszszablya NFM - HuT 94.53.1
19. század végi magyar díszszablya NFM - HuT 94.53.1
19. század végi magyar díszszablya NFM - HuT 94.53.1
19. század végi magyar díszszablya NFM - HuT 94.53.1

Megnevezés:

Szablya

Készítés ideje:

dualizmus kora

Gyűjtés helye:

USA

Méretek:

hosszúság: 930,00 mm

Anyag:

fém - réz

Címke:

fegyver

Pengehosszúság 795 mm, pengeszélesség 45 mm, kv.:185 mm.

A penge fokától 12 mm széles homorulat fut a penge 3/4-ig, középen 17 mm széles sekélyebb homorulat fut majdnem a hegyéig. A fokéles penge pandurheggyel készült. A penge mindkét lapjába FRINGIA feliratot véstek fordított N betűvel. Holddal, 19 db különböző csillaggal. A felirat alatt és felett egy-egy maratott fogazott félholddal, végeiken és közepükön hármas karika díszítményt láthatunk.
Hosszú, aranyozott hárítókeresztje rézből öntött. Végei háromkaréjos díszítménnyel záródnak. A hárítótüskéi szélesek, laposak, ívesen kapcsolódnak a hárítókereszthez. Mind a két oldala domború életfával díszített, melyek négyes rubinra emlékeztető kör alakú kövekkel kirakott boglárból indulnak, négy zöld kővel díszítettek a hárítótüskék végein és a kereszt közepén. 2-2 rubin és ovális kővel zárul a kereszt két végén. A jobb oldalból egy zöld és egy piros, a bal oldalról egy zöld kő hiányzik.
Markolata fonott sodronnyal becsavart. Markolatkupakja áttört oldalú, levél díszítésű, hat rubinnal díszített. Teteje életfás, áttört, hatszirmú rozettával díszített, melyre 7 db követ, 3 zöldet és 4 pirosat helyeztek el. A markolatra bordó, aranysárga sávos, kopott, selyem kardbojtot kötöttek.


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15128 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!