Normál változat

Betű méret növelése Betű méret csökkentése

Betű- és háttérszín kiválasztása: Sárga szöveg, fekete háttérZöld szöveg, fekete háttérFehér szöveg, fekete háttérFehér szöveg, kék háttérFekete szöveg, fehér háttérFekete szöveg, halványkék háttérFekete szöveg, rózsazsín háttérSötétkék szöveg, krém háttérFekete szöveg, sárga háttér

Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Főoldal Gyűjtemények Böngészés Gyorslinkek Gyorskeresés Kapcsolat

Megnevezés:

Festmény

Készítés ideje:

I. világháború

dualizmus kora

1915

Készítő:

Szepesi Kuszka Jenő

Gyűjtés helye:

Ausztria

Bécs

Méretek:

magasság: 143,00 cm

szélesség: 271,00 cm

Anyag:

vászon - olaj

Címke:

ezredemlék

Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred

NFM - HuT 83.77.1

Szepesi Kuszka Jenő: Lóról tüzelő huszárok

Szepesi Kuszka Jenő: Lóról tüzelő huszárok

Szepesi Kuszka Jenő (1885-1948) 1915-ben készítette a festményt. A huszárok még klasszikus, színes öltözetüket viselik, melyet 1915 őszén cseréltek le tábori szürke egyenruhára.

Szignált: Szepesi Kuszka Jenő 1915. Hajnali téli tájban játszódó jelenet. A kép jobb oldalán, az előtérben, lóról előrenyúlva egy huszár lő puskával az ellenségre. Mögötte lévő három huszár inkább csak szemlélője az eseménynek. Didergő, összehúzódott alakjuk utal a kemény hidegre a mögöttük lévő fák ágaira fagyott hóval együtt. A művész nem törekedett a részletek ábrázolására. Az előtér huszárjának arca is elmosódottan látszik. Öltözete csizma, vörös nadrág, kék báránybőr béléses mente, védőborítóval fedett csákó, oldalán kard, lova menetfelszereléssel felmálházott. A többi huszár is hasonló viseletben. Lovaik mozdulatlanok, kivéve a szélső szürkét, melyet lovasának vissza kell fognia. A bal alsó sarokban a sötét kékesszürke völgyben látható az ellenség három vágtatva menekülő kozák alakjában, akik szinte beleolvadnak a tájba. Nem is annyira harci jelenet, mint inkább tájábrázolás teszi drámaivá a festményt, az előtér fagyos, havas talaja kopasz cserjékkel, a képen átlósan húzódó völgy kékesszürke sötétsége, a mögötte lévő magas hegycsúcsok zordsága. Talán csak a képmező közepét megvilágító napsugarak, a derengő hajnali fény oldja valamelyest a komor táj és a háború szorongást okozó érzését. A fény-árnyék és atmoszférikus hatásokra épülő mű közel áll a naturalista ábrázolásmódhoz is.

Szepesi Kuszka Jenő: Lóról tüzelő huszárok