Normál változat

Betű méret növelése Betű méret csökkentése

Betű- és háttérszín kiválasztása: Sárga szöveg, fekete háttérZöld szöveg, fekete háttérFehér szöveg, fekete háttérFehér szöveg, kék háttérFekete szöveg, fehér háttérFekete szöveg, halványkék háttérFekete szöveg, rózsazsín háttérSötétkék szöveg, krém háttérFekete szöveg, sárga háttér

Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Főoldal Gyűjtemények Böngészés Gyorslinkek Gyorskeresés Kapcsolat

Megnevezés:

Festmény

Készítés ideje:

Horthy-korszak

1931

Gyűjtés helye:

Ausztria

Bécs

Méretek:

átmérő: 39,00 cm

átmérő: 30,00 cm

Anyag:

vászon - olaj

Címke:

ezredemlék

Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred

Rottermann Dániel

hősi halott

első világháború

NFM - HuT 83.95.1

Ismeretlen festő: Rottermann Dániel zászlós portréja

Festmény

Rottermann Dániel zászlós
1915. július 17.
A Szeret folyónál kis csapatával rárontott egy orosz alakulatra. Találat érte és a grodeki kastélyban (ma: Ukrajna) elhunyt.
A festményt, mely a tiszti étkezde falát díszítette, az utódezred, a magyar királyi 3. Nádasdy huszárezred készíttette a hősi halottak emlékére 1931-ben.

 
A központi hatalmak hadseregei 1915. május 2-án a galíciai Gorlicénél (ma Lengyelországban) sikeres hadműveletbe kezdtek, melynek célja a cári erők visszaszorítása volt. A nyár során a német és az osztrák-magyar egységek folyamatosan szorították vissza az oroszokat.
A császári és királyi 9. gróf Nádasdy Ferenc huszárezred ekkor Bukovinában, a Dnyeszter mentén harcolt. Júniusban Balamutowkánál (ma Ukrajnában) vették fel a küzdelmet. Július első felében tartalékban voltak. Feladatként az átkelt alakulatok biztosítását kapták. Több alkalommal is tűzharcba keveredtek. 1915. július 17-én a Dnyeszter északi partján, Grodeknél (ma Horodok Ukrajnában) egy újabb orosz akcióra került sor. A Nádasdy huszárezred zászlósa, Rottermann Dániel zászlóaljának bal szárnyán indított támadást. Az összecsapás során azonban súlyosan megsérült. A zászlóst a közeli kastélyba vitték, de életét nem tudták megmenteni.