Normál változat

Betű méret növelése Betű méret csökkentése

Betű- és háttérszín kiválasztása: Sárga szöveg, fekete háttérZöld szöveg, fekete háttérFehér szöveg, fekete háttérFehér szöveg, kék háttérFekete szöveg, fehér háttérFekete szöveg, halványkék háttérFekete szöveg, rózsazsín háttérSötétkék szöveg, krém háttérFekete szöveg, sárga háttér

Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Főoldal Gyűjtemények Böngészés Gyorslinkek Gyorskeresés Kapcsolat

Megnevezés:

Festmény

Készítés ideje:

dualizmus kora

1900 körül

Gyűjtés helye:

Ausztria

Bécs

Méretek:

magasság: 30,90 cm

szélesség: 43,70 cm

Anyag:

papír - gouache

Technika:

festett

Címke:

ezredemlék

Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred

öltözet

NFM - HuT 83.116.1

Ismeretlen festő: Pálffy, később Ebergényi huszár

Festmény, Pálffy, később Ebergényi huszár.

Papír, akvarell.


Az itt látható ábrázolás a Nádasdy huszárezred Sopronban 1903-ban megjelent német nyelvű ezredtörténetéhez készült. A lovas egyenruhájának színe inkább a fantázia szüleménye, mint forrásokkal alátámasztott illusztráció. A korai időkben az ezredtulajdonos joga volt meghatározni többek közt a ruházat színeit. Az első szabályozás 1751-ben jelent csak meg, mely azonban a színekről még nem, csak a méretekről szólt. (tzb)

Leírás
Sík, alföldi tájon fehér lovon vágtató huszár.
Öltözete: vörös leffentyűs kucsma, okkersárga zsinóros zubbony, prémszegélyes, aranyzsinórozású mente, vörös nadrág, fekete csizma.
Jobb kezét magasba emelve kiált. Oldalán szablya és barna bőrtarsoly. Nyerge alatt vörös lótakaró. A háttérben még egy, ugyanilyen öltözetben, barna lovon vágtató huszár látható. (dd)