Normál változat

Betű méret növelése Betű méret csökkentése

Betű- és háttérszín kiválasztása: Sárga szöveg, fekete háttérZöld szöveg, fekete háttérFehér szöveg, fekete háttérFehér szöveg, kék háttérFekete szöveg, fehér háttérFekete szöveg, halványkék háttérFekete szöveg, rózsazsín háttérSötétkék szöveg, krém háttérFekete szöveg, sárga háttér

Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Főoldal Gyűjtemények Böngészés Gyorslinkek Gyorskeresés Kapcsolat

Megnevezés:

Szablya

Készítés ideje:

19. század közepe

Gyűjtés helye:

USA

Méretek:

hosszúság: 865,00 mm

szélesség: 45,00 mm

Címke:

fegyver

NFM - HuT 94.48.2

19. századi magyar huszárszablya hüvelye

19. századi magyar huszárszablya hüvelye

Bőrrel bevont fa hüvely, vésett, poncolt, rézveretekkel díszített. A torkolatpántot kiemelkedő bordák erősítik a pánt belső részén és fészket képeznek a hárítópálcáknak. E pántra kiemelkedő hordpántot forrasztottak metszett gyűrűvel, melyben mozgatható hordkarika foglal helyet.
A torkolat alsó része íves kiképzésű, a belső ívén palmettás díszítésű. Sarupántja hosszú, egy darabból készült, áttört, a hüvely 2/3-áig felnyúlik. Erre forrasztották az alsó hordpántot, a metszett gyűrűt, benne a mozgatható karikával. Úgy alakították ki, hogy áttört részeivel külső és belső élpántot alkot.
A saru alól a torkolatpánt alá a külső íven külön darabból készült rövid élpánt fut. A saru aljára lekerekített végekkel rendelkező lemezből koptatót forrasztottak.