Normál változat

Betű méret növelése Betű méret csökkentése

Betű- és háttérszín kiválasztása: Sárga szöveg, fekete háttérZöld szöveg, fekete háttérFehér szöveg, fekete háttérFehér szöveg, kék háttérFekete szöveg, fehér háttérFekete szöveg, halványkék háttérFekete szöveg, rózsazsín háttérSötétkék szöveg, krém háttérFekete szöveg, sárga háttér

Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Főoldal Gyűjtemények Böngészés Gyorslinkek Gyorskeresés Kapcsolat

Megnevezés:

Festmény

Készítés ideje:

Horthy-korszak

1930-as évek

Készítő:

Garay Ákos

Gyűjtés helye:

Magyarország

Budapest

Méretek:

magasság: 42,50 cm

szájátmérő: 32,60 cm

Anyag:

akvarell - fa

Technika:

festett

NFM - HuT 98.4.1

Garay Ákos: Lovas huszárok

Garay Ákos: Lovas huszárok

Akvarell. Fa keretben.
Szignált: Garay.

A festmény két huszártiszt találkozását ábrázolja sík tájba helyezve. A művész huszárábrázolásaihoz híven, a tájnak, a háttérnek nincs szerepe, szinte semleges.
A két alak viszont élesen kiválik a környezetből, a hangsúly rajtuk van. Adódik ez színes kék-vörös öltözetükből, mely a honvéd-huszárok szokásos viselete volt ebben az időben.
Ugyanilyen intenzitással válik ki a két ló is a háttérből. Garay Ákos lóábrázolásai szinte kivétel nélkül nagyszerűek és anatómiailag pontosak. Ezen a festményen is valósághűen festette meg azokat a lazúr-festés technikájának segítségével. Noha statikus kompozícióról van szó, hisz a bal oldali lovas alak profilból, álló helyzetből látszódik, míg a másik fekete lovon feléje léptet, ennek ellenére életszerű a jelenet.