Normál változat

Betű méret növelése Betű méret csökkentése

Betű- és háttérszín kiválasztása: Sárga szöveg, fekete háttérZöld szöveg, fekete háttérFehér szöveg, fekete háttérFehér szöveg, kék háttérFekete szöveg, fehér háttérFekete szöveg, halványkék háttérFekete szöveg, rózsazsín háttérSötétkék szöveg, krém háttérFekete szöveg, sárga háttér

Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti adatbázis

Főoldal Gyűjtemények Böngészés Gyorslinkek Gyorskeresés Kapcsolat

Huszártörténeti műtárgygyűjtemény

1983-ban a Nádasdy huszárezred tiszti kara ajándékozási szerződéssel a sárvári múzeumnak adományozta azokat az ezredemlékeket, melyeket a II. világháborút követően Ausztriában magángyűjteményként őriztek. Az itt található műtárgyak között nemcsak a magyar királyi Nádasdy Ferenc honvéd huszárezred emlékei tartoznak, hanem társezredek tiszti étkezdéjének a felszerelési tárgyai is, így a Radetzky-huszárok névvel ellátott villái, valamint a császári és királyi 11. huszárezred egykori tulajdonosának, Ferdinánd bolgár cárnak egész alakos festménye is. A Nádasdy huszárezred ezredemlékei között foglalnak helyett a tiszti étkezde felszereléseként az étkészletek, a különböző emlékserlegek, illetve az ezredtulajdonosokat ábrázoló festmények is.

Huszártörténeti műtárgygyűjtemény

A következő évben szintén a múzeum kezelésébe kerültek a társezredek emléktárgyai, huszár egyenruhák, kiemelkedő sportteljesítményeket jelző sporttrófeák. A Huszár Gyűjtemény így őrzi és gondozza a magyar királyi 4. Hadik honvéd huszárezred, az I. Ferenc József - Jász-Kun honvéd huszárezred, illetve az Árpád fejedelem honvéd huszárezred anyagának néhány emlékét. A képzőművészeti emlékek közé tartoznak Garay Ákos akvarelljei, Megyesi Schwarz Antal olajfestményei mellett huszárzredesek portréi, lovassportolókat ábrázoló alkotások, illetve az Amerikai Függetlenségi Háboróban szerepet játszó huszárokat ábrázoló művek, melyeket Bodó Sándor és Bodó Ilona készített. Külön egységet képvisel Sárvári Lajos szablya gyűjteménye, melynek egyes darabjai a 17. századtól kísérik nyomon a huszárfegyver alakulását.

Huszártörténeti műtárgygyűjtemény

A Nádasdy Ferenc Múzeum leltárkönyvében tartja nyilván az évek során egyre inkább gyarapodó huszáremlékeket. Az online adatbázis erre a nyilvántartásra, illetve az elkészült műtárgyleírásokra támaszkodik. Minden leírás mellett olvasható az egyes tárgyak anyaga, méretei, a készítés technikája, ideje, az ismert készítő neve. A múzeum az egyes tárgyakat kategóriákhoz is rendelte, ami segíti a tájékozódást, illetve összefüggések felfedezését. Minden baloldali menüben olvasható adat linkként is működik, rákattintva az adott szempont alapján kerülnek csoportosításra az oldalon található műtárgyak.

Műtárgyak »

Huszártörténeti dokumentumgyűjtemény

Huszártörténeti dokumentumgyűjtemény

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszár Gyűjteményének gyarapodása 1989-ben indokolta a külön dokumentációs nyilvántartást. 1983-tól a műtárgyak között tartotta nyilván a múzeum az ajándékozott fényképfelvételeket. A folyamatosan érkező személyes iratok múzeumi megőrzése azonban szükségessé tette a dokumentumgyűjtemény létrehozását is. A múzeum a befogadott és egyben beleltározott írásos dokumentumok között nem tett különbséget. Így az eredeti iratok mellett a gyűjteményben találhatók másolatok is. Az eljárást az indokolja, hogy a huszáremlékek külön őrzésére nincs külön múzeumi, levéltári intézmény. Ha a Nádasdy Ferenc Múzeum nem fogadja be a különböző jellegű iratokat, félő, hogy ezek nehezen vagy egyáltalán nem hozzáférhető magángyűjteményekben találják meg helyüket.

Huszártörténeti dokumentumgyűjtemény

A múzeum eredeti szándékának megfelelően a dokumentumok teljes köre feldolgozásra került. A Huszártörténeti dokumentumgyűjteményben változatos tartalmú emlékeket találunk. Fényképek, kinevezési iratok, kitüntetés adományozási értesítések, katonai térképek, reprodukciók segítik felidézni egy-egy huszárkatona életét. Egyben ezek a dokumentumok azt is megmutatják, hogy milyen mély kötődés alakult ki a huszár és bajtársai, a huszár és ezrede között. Fontos kordokumentumok azok a fényképfelvételek, melyek a nehéz frontharcok között készültek. A személyekhez köthető iratok pedig rávilágítanak arra, vajon egy katona mit is tartott fontosnak megőrizni pályafutása alatt. Míg a műtárgyak egy-egy ezred emlékeibe engednek bepillantást, a dokumentumok a személyes történelem mérföldkövei.

Huszártörténeti dokumentumgyűjtemény

A beszkennelt iratok adatai közül megadjuk az egyes dokumentumok anyagát, méreteit, a készítés technikáját, idejét, az ismert készítő, azaz kibocsátó nevét. A múzeum az egyes dokumentumokat kategóriákhoz is rendelte, ami segíti a tájékozódást, illetve összefüggések felfedezését. Minden baloldali menüben olvasható adat linkként is működik, rákattintva az adott szempont alapján kerülnek csoportosításra az oldalon található dokumentumok, illetve műtárgyak.

Dokumentumok »