Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Pecsenyés villa

NFM - HuT 83.44.1

Pecsenyés villa NFM - HuT 83.44.1
Pecsenyés villa NFM - HuT 83.44.1

Megnevezés:

Villa

Gyűjtés helye:

Ausztria

Bécs

Méretek:

hosszúság: 26,00 cm

szélesség: 3,10 cm

Anyag:

ezüst

Címke:

ezredemlék

Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred

Személy:

Lamprecht Ferenc

A villa a császári és királyi 9. számú gróf Nádasdy Ferenc huszárezred tiszti étkezdéjének a felszereléséhez tartozik. Az evőeszköz zsinórdíszítéssel szegélyezett nyelén olvasható név: Lamprecht.

Lamprecht Ferenc (1887-1944)
Katonai szolgálatát a Ludovika Akadémia elvégzése után hadnagyként kezdte meg a cs. és kir. 9. számú gróf Nádasdy Ferenc huszárezrednél. 1914-től főhadnagy, ezredsegédtiszt. Az orosz fronton több sikeres akciót hajt végre. Az ezredtörténet az 1915. áprilisi hőstettét emeli ki, melynek során a Dnyeszter mentén századával nyolcvan foglyot ejtett. Később az ezred lövészosztályhoz helyezték át.
1914 decemberében az ellenséggel szembeni vitéz magatartás elismeréseként az uralkodótól, Ferenc József osztrák császártól és magyar királytól legfelsőbb dicsérő elismerést kap, aminek látható jele a Katonai Érdemérem kitüntetést. Ezt ismétli meg a császár 1915 őszén. 1916 márciusában megkapta a Katonai Érdemkereszt 3. osztályát az ellenséggel szemben tanúsított vitéz magatartás elismeréséül.
Jelentkezett repülőtiszti tanfolyamra, melyet Bécsújhelyen (Wiener Neustadt) végzett el. 1916 augusztusában Stanislauba helyezték. A Vaskorona Rend 3. osztályának hadiékítményes kitüntetését kapja meg az 1916. szeptember 16-án végrehajtott akciójáért. Három orosz repülőgéppel szállt szembe ekkor, melyek közül egyet végül lelőtt. Valószínűleg ugyanezért kapta meg II. Vilmos német császártól a Vaskereszt 2. osztályát.
1917 nyarán harcirepülőgép kiképzést kapott, ami után átvette az isonzói 19. repülőosztag parancsnokságát. A háború végéig az északolaszországi hadszíntéren zajlott hadműveletekben vett részt.
Az első világháború után a magyar királyi 4. honvéd huszárezrednél (Hadik huszárok) szolgált. Az 1930-as években úszás- és vívóversenyeken vett részt. 1938-ban a 2. hadtest parancsnokságára helyezték át Székesfehérvárra, majd lónyilvántartó tisztként végezte feladatát Sopronban és Kapuváron.
1940-ben nyugállományba vonult, lakhelyeként első szolgálati helyét, Sopront választotta. 1944 november elején hunyt el Budapesten. (tzb)


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15582 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »
Következő


Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!