Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Szepesi Kuszka Jenő: Lóról tüzelő huszárok

NFM - HuT 83.77.1

Szepesi Kuszka Jenő: Lóról tüzelő huszárok NFM - HuT 83.77.1
Szepesi Kuszka Jenő: Lóról tüzelő huszárok NFM - HuT 83.77.1

Megnevezés:

Festmény

Készítés ideje:

I. világháború

dualizmus kora

1915

Készítő:

Szepesi Kuszka Jenő

Gyűjtés helye:

Ausztria

Bécs

Méretek:

magasság: 143,00 cm

szélesség: 271,00 cm

Anyag:

vászon - olaj

Címke:

ezredemlék

Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred

Szepesi Kuszka Jenő (1885-1948) 1915-ben készítette a festményt. A huszárok még klasszikus, színes öltözetüket viselik, melyet 1915 őszén cseréltek le tábori szürke egyenruhára.

Szignált: Szepesi Kuszka Jenő 1915. Hajnali téli tájban játszódó jelenet. A kép jobb oldalán, az előtérben, lóról előrenyúlva egy huszár lő puskával az ellenségre. Mögötte lévő három huszár inkább csak szemlélője az eseménynek. Didergő, összehúzódott alakjuk utal a kemény hidegre a mögöttük lévő fák ágaira fagyott hóval együtt. A művész nem törekedett a részletek ábrázolására. Az előtér huszárjának arca is elmosódottan látszik. Öltözete csizma, vörös nadrág, kék báránybőr béléses mente, védőborítóval fedett csákó, oldalán kard, lova menetfelszereléssel felmálházott. A többi huszár is hasonló viseletben. Lovaik mozdulatlanok, kivéve a szélső szürkét, melyet lovasának vissza kell fognia. A bal alsó sarokban a sötét kékesszürke völgyben látható az ellenség három vágtatva menekülő kozák alakjában, akik szinte beleolvadnak a tájba. Nem is annyira harci jelenet, mint inkább tájábrázolás teszi drámaivá a festményt, az előtér fagyos, havas talaja kopasz cserjékkel, a képen átlósan húzódó völgy kékesszürke sötétsége, a mögötte lévő magas hegycsúcsok zordsága. Talán csak a képmező közepét megvilágító napsugarak, a derengő hajnali fény oldja valamelyest a komor táj és a háború szorongást okozó érzését. A fény-árnyék és atmoszférikus hatásokra épülő mű közel áll a naturalista ábrázolásmódhoz is.


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15536 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!