Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

H. Klein: Gr. Radetzky lovasportréja

NFM - HuT 83.80.1

Megnevezés:

Festmény

Készítés ideje:

19. század közepe

Készítő:

Klein, H.

Gyűjtés helye:

Ausztria

Bécs

Méretek:

magasság: 180,00 cm

szélesség: 150,00 cm

Anyag:

vászon - olaj

Címke:

ezredemlék

Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred

Személy:

Radetzky

Signált: H. Klein
Vászon, olaj

A tábornagy korát meghazudtolva, az előtérben lovon látható. A kék szemű, ősz hajú, sűrű ősz bajuszos, pirospozsgás arc is koránál fiatalabbnak mutatja az ekkor már nyolcvanadik életévét meghaladó hadvezért.
Fején fekete, elöl aranypaszományos, tetején türkizkék tolldíszes, kétcsúcsú ún. Wellington-kalapot visel. Vörös bélésű, aranygombos, világoskék kabátjának nyakparolija szintén vörös és aranyszegéllyel díszített, hasonlóképp a kézelő is. Derekán aranyszövésű öv bojtokkal. Világoskék nadrágjának oldalán kettős vörös csík fut végig. Kezein fehér selyemkesztyű, egyikkel a gyeplőt fogja, a másikban lovaglópálca. Mellén a Katonai Mária Terézia Vitézi Rend Nagykeresztjéhez tartozó Rendcsillag látható.
Szürke lovon ül. A lóábrázolás részletező, de kissé statikus, szoborszerű. A nyereg alatt vörös aranyszegélyű lótakaró, jobb sarkában kivehetetlen monogram. Az előtér füves, barnás foltokkal tarkított zöld talaján tisztán kirajzolódik a ló árnyéka. A kékesszürke égboltba szinte beleolvadnak a háttér bal oldalának kivont karddal vágtató huszárjai.
Csatajelenetre utal a kép jobb szélén félredőlt kerekes ágyú is. Ugyanitt vörös nadrágos, zöld mentés, vöröscsákós Radetzky-huszárok társalognak.


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15586 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!