Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

J. Vésin: Ferdinánd bolgár cár

NFM - HuT 83.81.1

J. Vésin: Ferdinánd bolgár cár NFM - HuT 83.81.1

Megnevezés:

Festmény

Készítés ideje:

dualizmus kora

1908

Készítő:

Věšín, Jaroslav

Készítés helye:

Bulgária

Szófia

Gyűjtés helye:

Ausztria

Bécs

Méretek:

magasság: 200,00 cm

szélesség: 175,00 cm

Anyag:

vászon - olaj

Címke:

ezredemlék

Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred

11. huszárezred

Személy:

Ferdinánd bolgár cár

Szignált: J. Vésin - Sophia 1908
Vászon, olaj.

A festmény a cári cím felvétele (1908. október 5.) körül vagy közvetlenül azután készült, erre utal a késő őszi táj.
Profilból ábrázolt, kissé balra forduló lovasportré. A cár szürke lovon ül huszáröltözetben, vörös nadrágban, sötétkék zubbonyban, mellén kitüntetésekkel, gallérján ezredesi rangjelzéssel. Kezén fehér kesztyű, oldalán hüvelybe helyezett kard függ, fején huszárcsákó, lábán csizma. Kissé kövérkés, erős testalkatú, egyenes tartású férfiú. Sasorrú, keletiesen kicsi szemű arcát pofaszakáll keretezi, bajusza felpödrött. Egyszerűen felszerszámozott lovának nyerge alatt fekete, díszítetlen lótakaró.
Kitűnő a részletező portré és a lóábrázolás egyaránt, de talán még jobb a táj megjelenítése. Előtérben sárgás-zöldes-okkeres színű talaj vastagon, késsel felvitt festékrétegekkel. A lovasalak mögött halvány barna deszkakerítés jelzi, hogy zárt térben, talán egy kaszárnya udvarán készült a festmény. A háttér fáinak rozsdabarna lombozata ugyanúgy impresszionisztikus megfogalmazású, mint a lovasalakot körülvevő minden más részlet. I. Ferdinánd (Bécs, 1861-Coburg 1948) először a monarchia hadseregében, majd a magyar kir. honvédségben szolgált, mint huszártiszt. 1887-ben lett fejedelem, majd 1908. október 5-én cárrá koronáztatta magát. A Coburg-Koháry ág révén voltak magyar kapcsolatai, sőt birtokai is Magyarországon, és a szombathelyi 11. huszárezrednek ő volt az ezredtulajdonosa.


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15546 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!