Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Ismeretlen festő: Csáky György ezredtulajdonos portréja

NFM - HuT 83.86.1

Ismeretlen festő: Csáky György ezredtulajdonos portréja NFM - HuT 83.86.1

Megnevezés:

Festmény

Készítés ideje:

18. század eleje

1730 körül

Gyűjtés helye:

Ausztria

Bécs

Méretek:

magasság: 98,00 cm

szélesség: 72,00 cm

Anyag:

vászon - olaj

Címke:

ezredemlék

Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred

Személy:

Csáky György

Vászon, olaj.

A sötét háttérből, halványan és falfülke rajzolódik ki, ebben helyezkedik el a kissé balra forduló félalak. Kövérkés arca ellenére, egyenes tekintetével, határozott, magabiztos ember benyomását kelti. Hátrafésült, fejére simuló haja hátul valószínűleg szalaggal van összekötve (un. catogan frizura).
Öltözete mell-, váll- és karvért, bal oldalát a rávetett fekete köpeny takarja. A mellvért kivágatánál hullámos szegélyű aranyszínű gallér türemkedik ki, nyakán keskeny fehér körgallér. A kép alján fehér szalagon fekete betűkkel a következő latin felirat olvasható: "Escellmus ac Illmus Dnus Georgius e Comitibus Csáky de Körösszegh, Cottus Scepusiansis perpiet ad supremus Comes Sacra (9m) Equitar Hung. Colonellus praprietarius, 1677-1741". A festmény felülete és színei meglehetősen kopottak a felirattal együtt.
Csáky György Imre gróf 1677-ben született Szepes várában és itt is halt meg 1741-ben. A törökellenes felszabadító háborúkban dragonyosként harcolt. Tábornagyi rangig emelkedett a ranglétrán. 1724-től 1741-ig a Czobor Ádám alapította, később Nádasdy Ferenc nevét viselő huszárezred ezredtulajdonosa volt. A Tiszáninneni hadak főparancsnoka címet is viselte. A spanyol és lengyel örökösödési háború hőse.


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15570 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!