Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Ismeretlen festő: Gróf Bethlen Ferenc kapitány portréja

NFM - HuT 83.91.2

Ismeretlen festő: Gróf Bethlen Ferenc kapitány portréja NFM - HuT 83.91.2

Megnevezés:

Festmény

Készítés ideje:

Horthy-korszak

1931

Gyűjtés helye:

Ausztria

Bécs

Méretek:

átmérő: 39,00 cm

átmérő: 30,00 cm

Anyag:

vászon - olaj

Címke:

ezredemlék

Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred

első világháború

hősi halott

Személy:

Bethlen Ferenc gróf

Bethlen Ferenc gr. kapitány
1916. szeptember 20. Swienicky
Egy hatalmas erejű orosz támadás során ágyú és géppuskatűzbe került osztaga Swienicky-nál (ma ¦winiuchy Ukrajnában).
A festményt, mely a tiszti étkezde falát díszítette, az utódezred, a magyar királyi 3. Nádasdy huszárezred készíttette a hősi halottak emlékére 1931-ben.

Gróf Bethlen Ferenc 1909-ben hadnagyként kezdte meg pályafutását a császári és király 9. gróf Nádasdy Ferenc huszárezrednél. 1911-ben részt vett a lovasezredek gyakorlatán a Somogy megyei Kálmáncsa környékén. A gyakorlatot kétnapos, több versenyszámból álló lovasmérkőzés zárta, melyen a gróf az egyik díjban első helyezést ért el.
Az első világháború kitörésekor a Nádasdy huszárokat a szerb frontra irányították, de augusztus végén már egy század kivételével az orosz frontra kerültek. A 2. század volt az, amely részt vett a Szerbia ellenni őszi és téli támadásokban. A század tagja volt gróf Bethlen Ferenc, ekkor már főhadnagyi rendfokozatban.
1914 októberének közepén eredményes járőrözést folytatott, amiért megkapta a Katonai Érdemérmet (Signum Laudis). A portré tanúsága szeint, mely századosi rendfokozatban ábrázolja, még egyszer megkapta a kitüntetést, de ennek idejét egyelőre nem ismerjük.
1915 januárjától áprilisig ideiglenesen ő volt a 2. század parancsnoka, miután Scheuer Ervin főhadnagy megsebesült.
Olaszország hadüzenete (1915. május 23.) után alakulatával együtt Boroevics gyalogsági tábornok hadseregének kötelékébe az olasz frontra került. Az első támadások során már a század egyik szakasza visszaverte az olaszok rohamát. Július elején az Isonzó mentén, a Monte San Michele magaslatnál állást építettek a sziklás talajba. Munkájukat az állandó ellenséges tűz is nehezítette. A hónap közepén a karintiai frontra kerültek, ahol a járőrszolgálat mellett baraktábort is építettek.
1915 novemberében a századot a keleti frontra irányították, ahol Buchach és Bobulinci (ma mindkettő Ukrajnában) környékén, a Strypa folyó mentén biztosították az összeköttetést a 39. gyaloghadosztály parancsnoksága és a fronton küzdő alakulatok közt.
1916 áprilisában Wladimir Wolynskba (ma Ukrajna) vezényelték a századot, ahol csatlakozott az ezredhez. Júniusban megindult a Bruszilov offenzíva, amelynek során az Osztrák-Magyar Monarchia egységei súlyos veszteségeket szenvedtek. Wladimir Wolynsk is veszélybe került, ugyanis az oroszok el akarták foglalni a fontos vasúti csomópontot. A huszárezredek egységei ekkor már lövészárkokban küzdenek, lovaik száma is erősen megfogyatkozott. Az egyes huszárosztályokból folyamatosan lövészosztályokat alakítottak és már gyalogosként vették fel a küzdelmet az előretörő cári egységekkel. Gróf Bethlen Ferenc azok közé tartozott, akik még lovukkal teljesítettek járőrszolgálatot, végzetek felderítést a helyzet tisztázására.
Augusztus végén, szeptember elején az orosz hadsereg újabb támadásra lendült, melynek során az ezred súlyos veszteségeket szenvedett Lucktól keletre, ¦winiuchy (ma Ukrajna) környékén. A harcok szeptember közepén is folytatódtak. 18-án erős ágyútűz érte a huszárok állásait, akiket úgy kellett kiásni az összedőlt fedezékből. Két nappal később újabb ágyúzás vette kezdetét. Az oroszok célja egy közeli helyiség, Koritnyica elfoglalása volt. A 9-es huszárok a ¦winiuchy-tól északra található erdő felé indítottak támadást, hogy a szomszédos egységek lövészárkaiba betört oroszokat visszaszorítsák. Az akció nem járt sikerrel. Hősi halált halt gróf Bethlen Ferenc százados is.
Ugyanekkor halt hősi halált gróf Bethlen Károly főhadnagy is. Az ezredtörténet szerint gránáttalálat miatt veszítették életüket.

Ajánljuk még:

Gróf Bethlen Károly portréja...


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15587 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!