Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Ismeretlen festő: Reimer Vilmos portréja

NFM - HuT 83.92.2

Ismeretlen festő: Reimer Vilmos portréja NFM - HuT 83.92.2

Megnevezés:

Festmény

Készítés ideje:

Horthy-korszak

1931

Gyűjtés helye:

Ausztria

Bécs

Méretek:

átmérő: 39,00 cm

átmérő: 30,00 cm

Anyag:

vászon - olaj

Címke:

ezredemlék

Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred

első világháború

hősi halott

Személy:

Reimer Vilmos

Reimer Vilmos kapitány
1914. szeptember 8.
Felderítés közben hunyt el Rawa-Ruska településnél (ma: Ukrajna). Holttestét nem találták meg.
A festményt, mely a tiszti étkezde falát díszítette, az utódezred, a magyar királyi 3. Nádasdy huszárezred készíttette a hősi halottak emlékére 1931-ben.

Háttér
Az osztrák-magyar hadvezetés az I. világháborúban a lovasság feladatát elsősorban a felderítésben látta. A színes, aranyló gombokkal díszített egyenruhába öltözött huszárok évszázadok óta gyakorlottak voltak abban, hogy lovaikkal szorosan együttműködve kémleljék ki az ellenséges állásokat, a szembeálló fél taktikáját. Sokszor e tevékenységük közben harcot is kezdeményeztek, hogy ezzel mintegy betekintsenek az ellenség vonalai mögé.
Az orosz fronton 1914 augusztusában a lovas fegyvernemet is hadosztályokba sorolták, melyekbe négy huszár, ulánus vagy dzsidás ezredet rendeltek. A császári és királyi 9. gróf Nádasdy Ferenc huszárezred a 10. lovashadosztály alárendeltségében küzdött a 4. hadsereg parancsnoklása alatt.
Az augusztusi felderítések rendkívüli módon megterhelték a lovas egységeket, ugyanis szinte állandóan nyeregben voltak a hosszú és egyben nagyon rossz minőségű utakon. Helyzetüket megnehezítette a nehézkes utánpótlás is.
A hadvezetés arra számított, hogy hatalmas lovasrohamokra kerül majd sor a sík terepen. Az oroszok azonban kerülték az ilyenfajta harcokat, a modern hadviselés alapján tüzérségüket és gyalogságukat fejlesztették. Augusztus folyamán több nagyobb ütközetre került sor, melyek során inkább a veszteségek nagysága volt jelentős, mint a csata kimenetele.
Szeptember elején a Monarchia jobb szárnya ugyan sikereket ért el, de a balszárnyon küzdő 1. hadsereg a túlerő elől kénytelen volt visszavonulni. Az orosz fölény az osztrák-magyar erőket egyre inkább hátráltásra kényszerítette. A 9-es Nádasdy huszárok egy része Lembergtől (ma Lviv Ukrajnába) kissé északra Zolkiew (ma Zsovkva Ukrajnában) környékén végzett felderítő feladatokat. Az ezred zöme pedig a 4. hadsereg oldalát biztosította.
Reimer Vilmos ekkor a szomszédos 4. lovas hadosztálynál teljesített szolgálatot. Feladatul kapta, hogy a 15. dragonyos ezred egyik osztagával végezzen felderítést Rawa Ruska felé. Itt 1914. szeptember 8-án osztaga orosz egységekkel találkozott és harcba keveredett. A főhadnagy a harc közben halálosan megsebesült, holtteste nem került elő. Posztumusz kapitánnyá (századossá) léptették elő. (tzb)


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15549 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!