Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Ismeretlen festő: Rottermann Dániel zászlós portréja

NFM - HuT 83.95.1

Ismeretlen festő: Rottermann Dániel zászlós portréja NFM - HuT 83.95.1

Megnevezés:

Festmény

Készítés ideje:

Horthy-korszak

1931

Gyűjtés helye:

Ausztria

Bécs

Méretek:

átmérő: 39,00 cm

átmérő: 30,00 cm

Anyag:

vászon - olaj

Címke:

ezredemlék

Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred

első világháború

hősi halott

Személy:

Rottermann Dániel

Rottermann Dániel zászlós
1915. július 17.
A Szeret folyónál kis csapatával rárontott egy orosz alakulatra. Találat érte és a grodeki kastélyban (ma: Ukrajna) elhunyt.
A festményt, mely a tiszti étkezde falát díszítette, az utódezred, a magyar királyi 3. Nádasdy huszárezred készíttette a hősi halottak emlékére 1931-ben.

 
A központi hatalmak hadseregei 1915. május 2-án a galíciai Gorlicénél (ma Lengyelországban) sikeres hadműveletbe kezdtek, melynek célja a cári erők visszaszorítása volt. A nyár során a német és az osztrák-magyar egységek folyamatosan szorították vissza az oroszokat.
A császári és királyi 9. gróf Nádasdy Ferenc huszárezred ekkor Bukovinában, a Dnyeszter mentén harcolt. Júniusban Balamutowkánál (ma Ukrajnában) vették fel a küzdelmet. Július első felében tartalékban voltak. Feladatként az átkelt alakulatok biztosítását kapták. Több alkalommal is tűzharcba keveredtek. 1915. július 17-én a Dnyeszter északi partján, Grodeknél (ma Horodok Ukrajnában) egy újabb orosz akcióra került sor. A Nádasdy huszárezred zászlósa, Rottermann Dániel zászlóaljának bal szárnyán indított támadást. Az összecsapás során azonban súlyosan megsérült. A zászlóst a közeli kastélyba vitték, de életét nem tudták megmenteni.  


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15580 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!