Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Ismeretlen festő: Apadiai Georgevits György kapitány portréja

NFM - HuT 83.99.1

Megnevezés:

Festmény

Készítés ideje:

Horthy-korszak

1931

Gyűjtés helye:

Ausztria

Bécs

Méretek:

átmérő: 39,00 cm

átmérő: 30,00 cm

Anyag:

vászon - olaj

Címke:

ezredemlék

Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred

első világháború

hősi halott

Személy:

Georgevits György

apadiai Georgievits György kapitány
1916. augusztus 31.
Kézitusa során lelte halálát Korytnica falunál (ma: Ukrajna). Holttestét nem találták meg.
A festményt, mely a tiszti étkezde falát díszítette, az utódezred, a magyar királyi 3. Nádasdy huszárezred készíttette a hősi halottak emlékére 1931-ben.


Háttér
Georgievits Györgyöt a Bécsújhelyi Katonai Akadémia harmadik, befejező évének elvégzése után 1908. szeptember 1-jével hadnaggyá nevezte ki az uralkodó, Ferenc József és egyből a császári és királyi 9. számú gróf Nádasdy huszárezred állományába helyezte. Mivel az uralkodó ebben az évben ünnepelte trónra lépésének 60. évfordulóját, az alkalomra alapított Katonai Jubileumi Keresztet az ifjú hadnagy is megkapta. Főhadnaggyá 1913-ban léptették elő. 1912-ben az Oszmán Birodalom ellen támadtak a balkáni államok, Bulgária, Görögország, Montenegró és Szerbia. Az Osztrák-Magyar Monarchia déli határainak védelme érdekében mozgósította hadseregét. A Nádasdy huszárok határőrszolgálatot láttak el a Száva folyó mentén. Georgievits György is szolgálatot teljesített, ezért megkapta az 1913 júliusában alapított 1912/1913. évi Emlékkeresztet, melyet Mozgósítási Keresztnek is neveztek.
Az első világháború kitörésekor a tartalékszázad tisztjeként szolgált és az orosz-lengyel frontra került. 1916 áprilisában a tartalékszázad is csatlakozott saját ezredéhez, ahol Georgievits Györgyöt a 6. századhoz osztották be. Júniusban Luck környékén állomásoztak, ahol az orosz egységek gyakori támadásai komoly nehézséget okoztak, Georgievits felderítőjárőrökben kapott feladatokat, melyek során értékes információkat hozott az oroszok mozgásáról. Az időszak rendkívül nehéz harcokat hozott, a Bruszilov-offenzíva több helyen is szinte átsöpört az Osztrák-Magyar Monarchia erőin. A hadművelet Luck környékén egy félkörívben nyomta vissza az osztrák-magyar csapatokat.
Georgievits főhadnagy egy járőrözés során orosz lovas járőrökre bukkant, akik lándzsával támadtak. A közelharcban több huszár is életét vesztette, a főhadnagy azonban ki tudta védeni a csapásokat. A helyszínről lova, Gomba segítségével tudott elmenekülni. Miután a veszélyből huszárjaival megmenekült, egységével sikerrel védett meg egy gázlót, ami ezrede biztonsága miatt volt fontos.
A következő hetek folyamatos harccal teltek. Közben, augusztus 1-jén a főhadnagyot századossá léptették elő. Az ezred  ekkor már Lucktól nyugatra mintegy száz kilométerre, Koritnica (ma Ukrajna) mellett foglalt állást, A hónap végére egyre erőteljesebbé váltak az ellenséges támadások. Augusztus 31-én a hajnali órákban hatalmas tüzérségi támadás vette kezdetét, mely teljesen szétrombolta az osztrák-magyar egységek előtti drótakadályokat. Georgievits György lövészszázada élén saját szemével látta, hogy egy találat közben negyven beosztott huszárját temetett maga alá egy robbanás. A helyzet egyre kritikusabbá vált, a telefonösszeköttetés nem működött. Dél előtt fél órával az orosz gyalogság is megindult. Hiába volt a folyamatos tűz ellenük, tüzérségi támogatás nélkül esélye sem volt a huszárszázadnak a támadás elhárítására. A százados az előrerohanó ellenséget látva visszavonulásra adott parancsot. A végrehajtásra már nem került sor, huszárok kézitusába keveredtek, melynek során Georgievits György hősi halált halt. Az oroszok közben már a hátrébb lévő állásokba is betörtek, ami miatt különösen nehéz volt a huszároknak kimenekülniük. A tragikus napon 130 huszár nem érkezett vissza, ami az ezrednek egyharmadnyi veszteséget jelentett. A hősi halottak között volt Georgievits György százados is, akinek holtestét nem sikerült megtalálni. Eltemetésére, hasonlóan sok-sok bajtársához nem kerülhetett sor.
Az 1916. szeptember 1-jén megjelent Budapesti Közlönyben jelent meg a hír, hogy őfelsége, Ferenc József Georgievits századosnak az ellenséggel szemben tanúsított vitéz magatartásáért „a  legfelső dicsérő elismerés újólag másodszor tudtul  adassák”. A megfogalmazás az Ezüst Katonai Érdemérmet takarta, ami a századosról készült festményen is látható a korábban megkapott Bronz Katonai Érdemérem mellett. Apadiai Georgievits Györgynek azonban nem adta meg az élet, hogy a valóságban egymás mellett viselje e két kitüntetést. 


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15573 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!