Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Ismeretlen festő: Faber Herbert főhadnagy portréja

NFM - HuT 83.101.1

Ismeretlen festő: Faber Herbert főhadnagy portréja NFM - HuT 83.101.1

Megnevezés:

Festmény

Készítés ideje:

Horthy-korszak

1931

Gyűjtés helye:

Ausztria

Bécs

Méretek:

átmérő: 39,00 cm

átmérő: 30,00 cm

Anyag:

vászon - olaj

Címke:

ezredemlék

Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred

első világháború

hősi halott

Személy:

Faber Herbert

Faber Herbert főhadnagy
1918. június 26.
Az olaszországi Asiagonál aknatűz során érte halálos találat.
A festményt, mely a tiszti étkezde falát díszítette, az utódezred, a magyar királyi 3. Nádasdy huszárezred készíttette a hősi halottak emlékére 1931-ben.

Háttér
A császári és királyi 9. Nádasdy huszárezred 1917 első felében Erdélyben tartózkodott. Márciusban már olyan hírek érkeztek, hogy az egységet átirányítják Olaszországba. A német hadvezetés ugyanis a nyugati fronton nagy erejű támadást tervezett. Az Osztrák-Magyar Monarchia szerepe az olaszok lekötése volt. Minden egységre szükség volt, ugyanis az olaszok számbeli, fegyverzeti, de ellátási képessége is jelentősen meghaladta a Monarchia erejét.
A Nádasdy huszárok május 2-án indultak az olasz frontra, ahová május 9-én érkeztek meg. A hadsereg általános állapota miatt az Isonzónál harcoló csapatok parancsnoka, Svetozár Borojević a csata elhalasztását kérte, de célját nem sikerült elérni. 1918. június 15-én megindult a támadás Dél-Tirolban, majd a tengermentén. Egyik arcvonalon sem sikerült eredményt elérni, sőt súlyos veszteségeket szenvedett a Monarchia hadserege. Június 22-én a hadműveletet leállították. A Nagy Háború utolsó felvonása elkezdődött.
A huszárok ugyan Velence közelébe érkeztek meg, de hamarosan Dél-Tirolba, Asiagoba indultak. A teljes ezred hegymászó bakancsot kapott. Útjuk során értesültek arról, hogy a megindult támadás összeomlott, rengeteg a halott és a sebesült. Június 19-én ebben a nehéz helyzetben érkeztek meg az asiagói frontszakaszra, ahol folyamatos volt az ágyútüzelés. Június 26-án az aknavetők halált hoztak az ezredre is. Ekkor halt hősi halált Fáber Herbert és Szalay László főhadnagy és tizenkét huszár. Holttestüket hazaszállították a családhoz. 

Ajánljuk még:

kis-Kámoni Szalay László főhadnagy


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15573 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!