Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Ismeretlen festő: Báró Abele Tibor zászlós portréja

NFM - HuT 83.105.1

Ismeretlen festő: Báró Abele Tibor zászlós portréja NFM - HuT 83.105.1

Megnevezés:

Festmény

Készítés ideje:

Horthy-korszak

1931

Gyűjtés helye:

Ausztria

Bécs

Méretek:

átmérő: 39,00 cm

átmérő: 30,00 cm

Anyag:

vászon - olaj

Címke:

ezredemlék

Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred

első világháború

hősi halott

Személy:

Abele Tibor báró

báró Abele Tibor zászlós
1915. szeptember 17.
Első ütközetében, egy közelharc során súlyos haslövést kapott Karpilovka mellett (ma: Ukrajna). Orosz fogságban hunyhatott el.
A festményt, mely a tiszti étkezde falát díszítette, az utódezred, a magyar királyi 3. Nádasdy huszárezred készíttette a hősi halottak emlékére 1931-ben.

 
Háttér
1915. május 2-án Gorlicénél a központi hatalmak  összehangolt támadást indítottak az oroszok ellen. A nyári hónapok során sikerrel nyomták vissza II. Miklós cár seregeit, június elején sikerült visszafoglalni Przemyslt, majd június végén Lemberget (Lviv, ma Ukrajnában) is. 
A németek északon értek el sikereket, a Monarchia egységei pedig az orosz frontvonal déli részén. Legnagyobb eredmény Luck (ma Ukrajnában) elfoglalása volt augusztus utolsó napján.
Ezekben a napokban császári és királyi 10. lovashadosztály, benne a 9. Nádasdy huszárezreddel Bukovina fővárosában, Csernovicban vonatra szállt és a 4. hadsereg kötelékében folytatta a harcot Oroszországban. Feladata az volt, hogy a hadseregmozgások miatt kialakult réseket vigyázza a Pripjaty-mocsarakban.
1915. szeptember 17-én az oroszok Karpilowka (ma Ukrajnában) környékén támadást indítottak. Hamarosan az itt harcoló huszárok háta mögé kerültek és súlyos közelharcra került sor. Báró Abele Tibor élete első csatájában súlyos haslövést kapott. A Nádasdy huszárok ezredtörténete nem tudja pontosan, mi történt a sebesült huszárral, azt valószínűsíti, hogy orosz fogságba esett.
1938-ban jelent meg báró Roszner István, 13-as Jász-Kun huszár hadnagy naplója, melyben leírja, hogy a csata után látta Abele Tibort. Roszner hadnagy is ott volt ugyanis az ütközetben, melyben két géppuskát zsákmányolt. A továbbiakat naplójából idézzük:
Ahogy mászkálva éppen a silno-karpilowkai úton haladok át, ott látom félkézre támaszkodva feküdni Abele báró zászlóst, a kilences huszároktól. Kiáltok az embereink felé s odasietek. Szürke mentéjének alsó keresztkötésén ment át a golyó. Súlyos haslövés. Mindenki tudja, mi az, bizonyára ő is. Sovány, beesett arcán ott ül a halál tudata, de egy szóval sem panaszkodik. Pápaszemén át néz minket, mintha búcsúzna tőlünk és velünk az élettől. Csak morfiumot kér, de mi még azt sem tudunk neki adni. Dobos szanitéckáplárnál csak aszpirin van.
Silno felől jön egy ponyvával befödött trénszekér. Két rossz gebe húzza, rajta egy csues [szláv nyelvű paraszt – tzb] kocsis, valahol rekvirálhatták. Megállítjuk, de azt sem tudjuk megállapítani, hogy a miénk-e, vagy a cárt szolgálja. Mi is, meg a muszka is ugyanazzal a „landesübliches Fuhrwerk" [szokásos jármű – tzb] rendszerrel élünk. Haslövéses embert azonban cipelni nem szabad, így, miután bekötözzük, gondosan felpakoljuk a szalma közé és igyekezünk neki rendes fekhelyet készíteni. Nyugodtan hagy mindent történni, egy jajszó nem jön ki a száján. Megmagyarázzuk a kocsisnak, hogy vigyázzon rá. Jószívűnek látszik, öreg, megtört paraszt. Bólogat, hogy érti és felmutat az égre, meg önmagára, talán azt akarva jelezni, hogy Isten segedelmével mindent megtesz. Hogy mit jelent a haslövés, azt ő sejtheti. Van nálam két arany — még Anyámtól kaptam, ha egyszer bajba keverednék — ezt odaadom neki, gyorsan kezet csókul és hadarva magyarázza, hogy érti.
Megszorítjuk Abele kezét. Gyengén viszonozza és a kocsi lassan elindul a homokos úton Karpilowka felé …”


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15502 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!