Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Ismeretlen festő: Hörness Ferenc zászlós portréja

NFM - HuT 83.106.1

Ismeretlen festő: Hörness Ferenc zászlós portréja NFM - HuT 83.106.1

Megnevezés:

Festmény

Készítés ideje:

Horthy-korszak

1931

Gyűjtés helye:

Ausztria

Bécs

Méretek:

átmérő: 39,00 cm

átmérő: 30,00 cm

Anyag:

vászon - olaj

Címke:

ezredemlék

Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred

első világháború

hősi halott

Személy:

Hörness Ferenc

Hörness Ferenc zászlós
1915. június 21.
40 huszár társával együtt halt hősi halált Balamutowka közelében (ma: Ukrajna).
A festményt, mely a tiszti étkezde falát díszítette, az utódezred, a magyar királyi 3. Nádasdy huszárezred készíttette a hősi halottak emlékére 1931-ben.

 
Az osztrák-magyar és német alakulatok május 2-án Krakkótól délkeletre, Gorlicénél alaposan előkészített támadásba kezdtek. A hadművelet célja az orosz vonalak áttörése, majd a frontvonal visszaszorítása volt kelet felé. Az August von Mackensen német tábornok vezette 11. hadsereg, illetve a József Ferdinánd főherceg irányította osztrák-magyar 4. hadsereg néhány nap alatt komoly sikert ért el, melynek eredményeképp a következő hetek során sikerrel szorították vissza a cári hadsereget.
Mindeközben a császári és királyi 9. Nádasdy huszárezred Bukovina határán, a Dnyeszter folyó mentén harcolt az orosz hadsereggel. Június 21-én az oroszok támadásba lendültek. A Nádasdy huszárok ekkor már a Dnyesztertől északra egy kis falu, Balamutowka (ma Ukrajnában) nyugati részén foglaltak állást. Éjjel 2 órakor indultak meg az orosz egységek. Váratlan támadásuk során áttörték a huszárok állásait. Kegyetlen küzdelem vette kezdetét. Az ezred parancsnoksága kénytelen volt visszavonulási parancsot adni. A hátrálás néhány kilométert jelentett csupán, az oroszok nem üldözték a huszárokat.
Stratégiai szempontból ugyan nem volt szó jelentős összecsapásról, de az ezred súlyos veszteségeket szenvedett. A sebesülések mellett e napon negyven huszár halt hősi halált, köztük Grézer Károly százados és a néhány nappal korábban bevonult Hörness Ferenc zászlós. 

Ajánljuk még:

Grézer Károly kapitány


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15502 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!