Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Ismeretlen festő: Mohr Egon hadnagy portréja

NFM - HuT 83.113.1

Ismeretlen festő: Mohr Egon hadnagy portréja NFM - HuT 83.113.1

Megnevezés:

Festmény

Készítés ideje:

Horthy-korszak

1931

Gyűjtés helye:

Ausztria

Bécs

Méretek:

átmérő: 39,00 cm

átmérő: 30,00 cm

Anyag:

vászon - olaj

Címke:

ezredemlék

Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred

első világháború

hősi halott

Személy:

Mohr Egon

Mohr Egon hadnagy
1914. december 11.
A limanovai csata közben érte halálos lövés.
A festményt, mely a tiszti étkezde falát díszítette, az utódezred, a magyar királyi 3. Nádasdy huszárezred készíttette a hősi halottak emlékére 1931-ben.

Háttér
Az 1915. január 16-án megjelent Hírek sebesültekről és betegekről című kiadványban erősítették meg Mohr Egon halálhírét. A halál oka gyomorlövés. Szolgált a 9. számú, gróf Nádasdy Ferenc nevét viselő közös (császári és királyi) huszárezredben. A híradás közli még, hogy a tisztet Tymbarkban temették el.
A korabeli újságok arról írtak, hogy a sírokról Swoboda Károly főhadnagy, kórházparancsnok készített fényképeket. A felvételeket elküldte a Magyar Vörös Kereszt Egylet igazgatóságának. A családok kérésére az igazgatóság küldött egy-egy fényképet számukra.
A temetőben azokat a katonákat temették el, akik 1914. december 11-én a Limanova (ma Lengyelországban) mellett lezajlott harcokban estek el.
Mohr Egon hadnagy a Nádasdy huszárezred 5. századában harcolt. Egységével a Limanova melletti Jabloniec magaslatra kapaszkodott fel. Az oroszokkal kibontakozó kézitusában a század súlyos veszteségeket szenved. A hadnagy lövést kapott. Sebesülten a kötözőhelyre vitték, de életét nem sikerült megmenteni.
Az uralkodó, Ferenc József posztumusz a katonai érdemkereszt 3. osztálya a hadidíszítménnyel kitüntetéssel tüntette ki. A portrén ez látható.
Az uralkodó még a csata előtt a hadnagyot 1915. január 1-jével főhadnaggyá nevezte ki. A festményen azonban hadnagyi rangban ábrázolták.

Ajánljuk még:

A limanovai csata

A katonai érdemkereszt harmadik osztálya


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15582 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!