Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Tölténytáska

NFM - HuT 85.96.1

Megnevezés:

Tölténytáska

Készítés ideje:

I. világháború

dualizmus kora

1914

Gyűjtés helye:

Magyarország

Méretek:

magasság: 9,00 cm

szélesség: 16,00 cm

mélység: 4,00 cm

Anyag:

réz - bőr

Címke:

fegyver

Bőr és réz. Maga a táska préselt bőr, két oldalán egy-egy lemez trófeadísszel. Fedőlapja réz, melyre ráforrasztva a kétfejú sasok osztrák címer. A táskára van erősítve a bőr tartó szíj. A bőrszíj hossza 125 cm.

Fa doboz része karmazsin vörös bőrrel bevont. A téglatestre emlékeztető doboz első oldala 25 mm-rel alacsonyabb, mint a hátsó. A doboz keskeny végeinek felső vonalai lekerekítettek. Ezt a két véget hadijelvényekkel díszített, domborított, poncolt,nikkelezett lemez takarja. A doboz belsejében középre 11 mm széles 145 mm hosszú karmazsin szíjat szereltek, mely eredetileg a töltények kiemelését tette lehetővé. A dobozt felülről S alakban meghajlított tarsoly körvonalú, vastagított, sárgaréz peremmel készített, nikkelezett réz lap zárja le. A zárólap közepét sárgarézlemezből domborított rátét: császári sas: I. FJ monogrammal és a családi címerrel a mellén díszíti. A fedőlap alsó belső ívében egy-egy akantusz csokrot helyeztek el. A zárólap lemezét bőrrel vonták be belülről, az kapcsolja a zárólapot a dobozrészhez, és biztosítja nyithatóságát. A zárólap béléséből hasított szíjacska lóg le, mely a doboz aljából kiálló, baba alakú szegecsre ráakasztható, és lehetővé teszi a doboz lezárását. A szíjvégének kiszakadását lencse alakú, áttört lemez rátét akadályozza meg. A doboz aljára még kis, szögletes csatú szíjvéget szereltek, mely az átvetőszíj végét rögzítettek. A doboz hátoldalára, jobbról a magasság középvonalától a hosszúság középvonalába tartó, romboid alakú 17 mm széles bújtatószíjat varrtak az elől felmenő hordpánt átbújtatására. A bal oldalon, a bal felső harmadtól az alsó negyed felé tartó 17 mm széles bújtató szíj pedig a hátsó hordpánt befűzését szolgálja. A hátsó hordpántot az elsőpánt elkeskenyedő lyukacsos vége rögzítette a hátsópánt végén kialakított bújtató segítségével. A kartus karmazsin hordszíja 31 mm széles elölről kétsávos arany paszomány díszíti. Két darabból készített. Egyik vége veretekkel díszített pajzs alakú szíjvéggel zárul. A veretnikkelezett vagy ezüstözött a szíj bújtatója is fémből készült és díszített, mely szalagcsokorra emlékeztet. A másik végén vésett csat kettős bújtatóval. A csat akasztója hátulról a szíj és a paszomány közé csúszva rögzíti a hordpántok szárait. Itt lehetett beállítani a hordpánt hosszát a kívánt bőségre. A kartust a bal vállon átvetve hordták az atilla vagy a mente vállzsinórja alatt átbújtatva, szolgálati jelvényként használták. Az első világháború idejére eredeti rendeltetésének már nem felelt meg. Levéltartónak, majd uzsonna tartónak használták.


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15571 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!