Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

"Nádasdy" huszárszázadosi csákó

NFM - HuT 85.97.1

Megnevezés:

Csákó

Készítés ideje:

I. világháború

dualizmus kora

1914

Gyűjtés helye:

Magyarország

Méretek:

átmérő: 23,00 cm

átmérő: 17,50 cm

Anyag:

bőr

Címke:

Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred

öltözet

Bőr. Alsó széle és a simléder fekete, fölötte fehér posztócsík, tetején ezüst színű geometrikus díszítéssel. Elöl középen rézből az osztrák címer benne egy "9"-el. Fölötte gomb rézből, melyhez hozzá van erősítve a lószőr forgó. Oldalán körben "hullámosan " kettős négyzet keresztmetszetű zsinór, mely az egyik oldalon fonatban egyesül, s ezen két kis bojt van.

Teteje fekete bőrrel bevont. A tető pereme alatt az oldalán körbe 50 mm széles kettős arany paszomány fut, melynek szövése farkasfog mintázatot mutat. A csákó alsó széle 20 mm széles, fekete bőrszalaggal díszített. Körben az ellenző két végéig szőrrel szegett a csákó alja. Ellenzője fekete, lakkozott bőr. A homlokrészt préselt, aranyozott, kétfejű, koronás sas díszíti, mellén réz pajzsban, áttörten a 9 szám olvasható. Forgórózsája préselt hatos koszorúval ékesített és aranyozott. Belső körlapján kidomborodó császári korona és FJ I monogram látható. Háta mögött poncolt felületű tartó a fekete, lószőr forgót rögzíti. A csákót arany, fekete halszálkás beszövésű kettős, négybordájú zsinórzat díszíti, melyeket elöl és hátul alul, jobb és baloldalon felül, hármas fonatú bandázsok gazdagítanak, és franciakapoccsal rögzítenek a csákó pereméhez. A jobb oldali bandázs a legnagyobb, összefogja a kettős zsinórzatokat, amelyek végeibe egy lapos, fonott, ovális alakú, karéjos peremű vitézkötés kapcsolódik. Erre a zsinórfonatra fémszál hímzésű, koronás, kétfejű sas rátétet, az első fonatra FJ I rátétet varrtak. Az ovális fonatok tömör, fonott csüngőkben végződnek, amelyek alakja lefelé csüngő toronygombokra emlékeztetnek. Bélése fehér selyem. A tető bélésébe hátul arany ötágú koronát és P.H. betűket nyomtak. Belső felső pereméhez jobbról és balról egy-egy réz, görgős csatot rögzítettek az álladzó szíj számára. A tető közepére pedig, széles bújtatót varrtak a bélés anyagából, mely az álladzó szárait tartotta a csákó belsejében, mert gyalogosan azt nem használták. A csákó izzasztója drapp préselt bőr, jobb és bal oldalára, egy-egy álladzó bújtatót varrtak bőrből. Álladzó szína hiányzik. A csákó "kitüntetési paszománya" századosi rangot jelez.


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15586 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!