Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Fotó az I. világháború idejéből

NFM - HuT 86.14.2

Fotó az I. világháború idejéből NFM - HuT 86.14.2
Fotó az I. világháború idejéből NFM - HuT 86.14.2

Megnevezés:

Fénykép

Készítés ideje:

I. világháború

dualizmus kora

1915

Készítés helye:

Olaszország

Isonzo

Gyűjtés helye:

Ausztria

Bécs

Méretek:

szélesség: 8,70 cm

hosszúság: 10,20 cm

Anyag:

papír

Címke:

front

első világháború

Jóval a felvétel készítése után írták a fénykép hátoldalálra a következőket:
Készült 1915-ben az isonzói csatatéren, ahol a 16-dik Huszárezred huszárjai a bunkerban "ünnepelték" a "hadi Karácsonyt". 
A felirat nehezen értelmezhető, ugyanis nem tudunk arról, hogy a császári és királyi 16. huszárezred 1915-ben harcolt volna az olasz hadszíntéren. 
Az ezredet 1798-ban alapították, azonban ekkor még dragonyos ezredként, majd ulánusokként szolgáltak, mint huszárok 1873 óta alkották a császári és királyi huszárezredet. Kiegészítésük a temesvári VII. hadtest területéről történt: Hajdu, Bihar, Békés, Csongrád, Torontál, Temes, Krassó-Szörény, Arad vármegyékből. Pótttestük állomáshelye Debrecen volt. 
Az első világháborúban a 2. lovashadosztály kötelékében küzdöttek a keleti fronton, Kelet-Galíciában és Bukovinában. A kép hátoldalán jelzett időben, 1915. december elején Volhíniában (a mai Ukrajna északnyugati csücskében) voltak, majd dél felé irányították őket. Ekkoriban az orosz hadsereg ezen a frontszakaszon indított támadást az osztrák-magyar hadsereg ellen. Az újévi csatának is nevezett hadiesemények során a cári alakulatok betörtek a Monarchia állásaiba, és csak véres küzdelmek árán sikerült őket visszaszorítani. 
1917-től Zita (1892-1989) királyné, az utolsó osztrák császár és magyar király, Károly felesége volt az ezred tiszteletbeli tulajdonosa.


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15582 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!