Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Buda ostroma

NFM - HuT 88.20.1.4

Buda ostroma NFM - HuT 88.20.1.4
Buda ostroma NFM - HuT 88.20.1.4

Megnevezés:

Érem

Készítés ideje:

1945 után

1986

Készítő:

Bodó Sándor

Készítés helye:

USA

Gyűjtés helye:

USA

Méretek:

átmérő: 7,50 cm

vastagság: 0,60 cm

Anyag:

bronz

Technika:

aranyozott - öntött

Bodó Sándor: Buda vára visszafoglalásának 300. évfordulójára kiadott emlékérem.
Öntött bronzból készült 24 karátos arany bevonattal.
Jelzett: Előlap jobb oldalán S. Bodó. Az érem oldalán beütött cég és aranyjelzés: 1986 MEDALLIC ART CO. - DANBURY. CT. - BRONZE 24 K GOLD-PLATED-0097 300.

Az éremsorozat fő darabja méreteiben is nagyobb a többinél. Előlapjának előterében középen Lotharingiai Károly herceg lovasalakja látható, amint a kinyújtott jobb kezében hadvezéri pálcával a várra mutat. Illetőleg parancsot ad az előtte, nekünk háttal álló főtisztjének. A fővezér mögött egy magyar huszártiszt alakja látható. Ez azért fontos, mert Bodó Sándor kutatásai szerint az ostromot ábrázoló, a magyar és bécsi múzeumok éremtárában előforduló érmek egyikén sem szerepel magyar alak. Az éremkép hátterében a budai vár látható kissé alulnézetből, mely minden bizonnyal metszetelőkép alapján készült. A középtérben részletezően kidolgozott ostrom-jelenetek teszik mozgalmassá a kompozíciót. Az előtér főalakjának frontalitásra törekvő, plasztikus ábrázolása egyik fő jellegzetessége a művész érmeinek.
Az előlap körirata:
"THE SIEGE OF BUDA BY THE ALLIED FORCES."
Hátlapján egy fegyverekből, zászlókból álló trófea közepén kerek medalionban allegorikus ábrázolás: Kutyába harapó szárnya oroszlán, kutya fején álló csőrével annak fejére csapó sas, háttérben kitárt szárnyú sas. A győztes Szent Szövetség és a legyőzött törökök jelképes ábrázolása. A trófea bal oldali zászlaján kétfejű sas címerrel, jobb oldalin kitárt szárnyú sas.
Trófea alatt felirat:
"SEPTEMBER 2."
Trófea által körülölelve Buda városának címerpajzsa, háromtornyú városkapu nyitott szárnyakkal. Tetején volutás Magyarország címerrel, melynek csúcsán liliomok helyezkednek el. Kétoldalt 1686 és 1986.
A hátlap felső részében elhelyezkedő körirat:
"300 ANNIVERSARYOF LIBERATION OF BUDA".


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15587 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!