Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Végvári harcok

NFM - HuT 88.20.1.5

Végvári harcok NFM - HuT 88.20.1.5
Végvári harcok NFM - HuT 88.20.1.5

Megnevezés:

Érem

Készítés ideje:

1945 után

1986

Készítő:

Bodó Sándor

Készítés helye:

USA

Gyűjtés helye:

USA

Méretek:

átmérő: 6,30 cm

vastagság: 0,50 cm

Anyag:

bronz

Technika:

aranyozott - öntött

Bodó Sándor: Buda vára visszafoglalásának 300. évfordulójára kiadott emlékérem.
Öntött bronzból készült 24 karátos arany bevonattal.
Jelzett: Előlap jobb oldalán S. Bodó. Az érem oldalán beütött cég és aranyjelzés: 1986 MEDALLIC ART CO. - DANBURY. CT. - BRONZE 24 K GOLD-PLATED-0097 300.

Az érem előlapjának fő motívuma egy török-magyar párviadal. Lovaik oldalnézetben láthatók, a magyar huszár lova kissé takarja a törökét. A turbános harcos elfordulva lován a lándzsájával ellenfele felé szúr, baljában ovális pajzsot tart. A magyar huszárt is frontalitásban ábrázolja a művész. Jobbjában lévő szablyával lesújtani készül a törökre. A párviadal Bodó Sándor más érmeihez viszonyítva kissé merev, annak ellenére, hogy mozgásban ábrázolja az alakokat. A frontalitás itt hátrányára válik a műnek. A háttérben a lova lába között vizesárokkal, sánccal körülvett város sziluettje látható.
Az érem körirata:
"UNREMITTING STRUGGLE AT THE FONTIERS."
Az érem alján lévő sima körszeleten:
"FOR FREEDOM AND INTEGRITY." szöveg olvasható.
Hátlapján egy fegyverekből, zászlókból álló trófea közepén kerek medalionban allegorikus ábrázolás: Kutyába harapó szárnya oroszlán, kutya fején álló csőrével annak fejére csapó sas, háttérben kitárt szárnyú sas. A győztes Szent Szövetség és a legyőzött törökök jelképes ábrázolása. A trófea bal oldali zászlaján kétfejű sas címerrel, jobb oldalin kitárt szárnyú sas.
Trófea alatt felirat:
"SEPTEMBER 2."
Trófea által körülölelve Buda városának címerpajzsa, háromtornyú városkapu nyitott szárnyakkal. Tetején volutás Magyarország címerrel, melynek csúcsán liliomok helyezkednek el. Kétoldalt 1686 és 1986.
A hátlap felső részében elhelyezkedő körirat:
"300 ANNIVERSARYOF LIBERATION OF BUDA".


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15573 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!