Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Csákótartó doboz

NFM - HuT 88.36.1.3

Csákótartó doboz NFM - HuT 88.36.1.3

Megnevezés:

Csákótartó

Készítés ideje:

Horthy-korszak

1930-as évek

Gyűjtés helye:

Magyarország

Budapest

Méretek:

hosszúság: 28,00 cm

szélesség: 22,00 cm

Anyag:

papír - textil

Címke:

öltözet

Fekete színű, belül piros textillel borított, szíjjal szerelt, alján 4 db fémszegecs, oldalán zárszerkezet.

A csákó tárolására és szállítására a csákódoboz szolgált, mely megvédte az összenyomódástól, esőtől, portól. Ez a doboz ovális alakú felfelé szélesedő, csonkakúp formájú, tetővel, zárral és fogantyúval ellátott. Aljából négy félgömbfejű lábszeg állt, ki, védve a kartondobozt az aláfolyó víztől.
Oldala préselt, bőrutánzatú, fekete papírbevonatú. Felső részére a tető vállasan záródik, ez is védte a por beáramlásától. A doboz belseje buzérvörös, vékony szövettel bélelt, ugyanilyen a teteje is. A tetőt 320 mm hosszú, 26 mm széles bőr szíj szorította le, mely nikkelezett, kulccsal zárható zárszerkezethez kapcsolódott pajzsalakú szíjvégével.
A tetőn három bőr bújtatót helyeztek el, a tető szimmetria hossztengelyének közepére a leszorító színjak és két oldalára rá merőleges helyzetben egyet-egyet a fogantyú rögzítésére. A zárószíj pajzsán mesterjegy látható, mely horganyt, rajta két szárnnyal díszített kalapot, és a horgany szárai mellett V X monogramot ábrázol. A doboz alja 193 mm hosszú 160 mm széles, oldalmagassága 146 mm. Teteje 270 mm hosszú, 220 mm széles, oldalmagassága 27 mm.


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15489 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!