Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Vitéz Hager Ottó tábornoki köpenye

NFM - HuT 91.87.1

Vitéz Hager Ottó tábornoki köpenye NFM - HuT 91.87.1
Vitéz Hager Ottó tábornoki köpenye NFM - HuT 91.87.1
Vitéz Hager Ottó tábornoki köpenye NFM - HuT 91.87.1

Megnevezés:

Köpeny

Készítés ideje:

Horthy-korszak

Gyűjtés helye:

Magyarország

Budapest

Anyag:

textil

Címke:

öltözet

Személy:

Hager Ottó

A Nemzeti Hadsereg szabványos tiszti posztó köpenye.
Kétsoros balról jobbra gombolódó keki színű. Eleje két részből szabott. Háta egy darabból, középen alul hasítékkal, melyet öt kis koronás aranygombocska díszített (a negyedik gomb leszakadt). A mellrészen kétsorban a csípőig 6-6 nagy, koronás aranygomb helyezkedik el.
A barna bársonnyal bevont gallért zsinóros, rejtett, fonott, hosszúkás gomb fogta össze. A bársony gallérra széles ötszögletű, alsó két oldalán ívelődő, buzérvörös parolit varrtak, melyet aranysodrattal hímzett 11 karéjú tölgyfalevél és egy-egy koronás aranygombocska díszít.
A köpenyt két hasított oldalzsebbel látták el, amelyeket nagy, karéjos zsebfülek takarnak. A bal oldali oldalzsebet kardzsebbé alakították. Ide csúsztatták be a kardot így a köpenyből csak a kardkosár és alul a koptatós hüvely vége állt ki. A kard a köpeny alatt, illetve a zubbony alatt elhelyezett kardszíjon lógott.
A köpeny háta közepét szembehajtással - hollal - szélesítették. A hátrész két oldalvarrásában jobbról és balról egy-egy nyújtott derékszögű trapéz alakú foltot varrtak. Ezek felső részére a jobb és bal varrásból induló 70 mm széles övpántot erősítették. Az övpánt vízszintes középvonalában középen egy-egy nagy koronás aranygombbal gombolódott. A hátfoltokat, az övpántot, a zsebfüleket a köpeny nyíló szárnyait és a visszahajtott ujjvégeket buzérvörös posztó csík kontúrozza.
Az ujjak 190 mm magasan visszahajtódtak. Külső, középső részén 70x60 mm ovális keki színű filclapra arannyal, babér ágakkal koszorúzott Szent Koronát hímeztek. Alatta egy 10x82 mm és egy 30x80 mm széles arany paszományt helyeztek el, amely vezérkari őrnagyi rendfokozatot jelölt. A buzérvörös paroli a tüzérség fegyvernemi jelzése. A jobb mell közepén fonalsodrat a Vitézi rendjelnek felfüggesztésére szolgált. A köpeny belseje vastag, fekete vatelinnel bélelt keki selyem bélését kibontották.


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15587 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!