Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Vitéz Skublics Sándor gálazubbonya és nadrágja

NFM - HuT 93.12.1

Vitéz Skublics Sándor gálazubbonya és nadrágja NFM - HuT 93.12.1

Megnevezés:

Zubbony és nadrág

Készítés ideje:

Horthy-korszak

1930-1945

Gyűjtés helye:

Magyarország

Méretek:

hosszúság: 76,00 cm

hosszúság: 108,00 cm

Anyag:

kamgárn

Címke:

öltözet

Személy:

Skublics Sándor vitéz

Méneskari századosi zubbony és nadrág.

Kamgárnszövetű gála zubbony a Nemzeti Hadsereg szabványa szerint készült. Parolija a gazdasági hivatali meggy-vörös bársony három arany csillaga századosi rendfokozatot mutat.
Két vállán a tiszti arany vállzsinórt kis arany gombok rögzítik. Ez a Nemzeti Hadseregbe jött divatba az első világháborúban még csak egy vállzsinór volt. A mellzseb felett a kitüntetések elhelyezésére két zsinórfonatot varrtak a karéjos fülű jobb mellzseb hajtóklán a kettős zsinór a vitézi jelvényt rögzítette.
Társaságban a zubbonyt fekete kamgárn pantalló (szalonnadrág) egészítette ki, melynek oldalvarrásába a fegyvernemtől függetlenül buzérvörös csíkot varrtak. A pantalló hajtóka nélküli, két oldalán belül gombot varrtak a talp gumiszalagja rögzítésére. A gumi talpaló a nadrágszár minden lépés utáni kifeszítésére szolgált. A pantalló két oldalzsebbel, 1 farzsebbel készült. Nadrágtartóval hordták. A pantallót sarkantyúval szerelt, magasszárú cúgos cipővel hordták.


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15553 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!