Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Magyar huszárszablya 17. századi másolata

NFM - HuT 94.26.1

Magyar huszárszablya 17. századi másolata NFM - HuT 94.26.1
Magyar huszárszablya 17. századi másolata NFM - HuT 94.26.1

Megnevezés:

Szablya

Gyűjtés helye:

USA

Méretek:

hosszúság: 942,00 mm

Anyag:

fém - bőr

Címke:

fegyver

Pengehosszúság 802 mm, pengeszélesség 39 mm, kv.:105 mm.

Hosszú, 233 mm fokélű sima szablyapenge mind két oldalában keresztbe tett szablya, alatta és felette 1-1 tízágú csillag látható. A penge erős felületi rozsdával takart.
Sárgaréz öntött hárítókeresztje hátul lehajló, akantuszos gombban végződik. Első gombja gömbölyített és átfúrt a hárítólánc számára. A szára és az ívesen kapcsolódó rövid tüskék ívekkel tagoltak, középen szinte körlapot képeznek. Bal oldala sima, de a hárítótüskéhez hüvelykgyűrű kapcsolódik, mely fül alakúra kiképzett.
A markolata nyolcszögletes, vékony, bőrrel bevont, kampós vége gyűszű-szerű réz markolatkupakkal zárul, melynek rövid nyúlvány ráhajlik a fejre, félkörös záródású és egy szeggel rögzített. A kupak zárólapjából furattal ellátott nyúlvány áll ki, ehhez kapcsolódik a hárítólánc vége. Ezt a lapot két réz szeg rögzíti a markolat fájához. A hárítólánc szemei csavart, ovális, forrasztott szemekből állnak.


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15289 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!