Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

17. századi magyar huszárszablya

NFM - HuT 94.49.1

17. századi magyar huszárszablya NFM - HuT 94.49.1
17. századi magyar huszárszablya NFM - HuT 94.49.1
17. századi magyar huszárszablya NFM - HuT 94.49.1
17. századi magyar huszárszablya NFM - HuT 94.49.1

Megnevezés:

Szablya

Gyűjtés helye:

USA

Méretek:

hosszúság: 945,00 mm

Anyag:

fém - réz

Címke:

fegyver

Másolat.
Pengehosszúság 800 mm, pengeszélesség 33 mm, kv.:140 mm.

A penge felső negyede sima, ebbe a jobb oldalon Napot és a Szeplőtelen Szűz Máriát hét darab csillag beütéssel övezték. A bal oldalába lovas kuruc vitézt, alatta szalagon VIVAT HUSSAR felirattal vésett rézlemezeket süllyesztettek 11 db csillag beütéssel kísérve. A penge negyedétől háromnegyedéig a fok felől vékony, 4 mm vastag, felébe megszakított homorulatot, lejjebb 10 mm széles hornyot köszörültek. A szablyának fokéle nincs.
Markolata teljesen rézsodronnyal borított. Alul rézgyűrűbe, felül a markolatkupakba záródik a sodrony. A markolatkupakból rövid, vésett markolatnyúlvány karéjos széllel a markolat harmadáig nyúlik le. Közepén és a kupak tetején ezüstös nyolcszirmú rozetta díszíti.
Ugyanez a forma ismétlődik a keresztvas rombuszának közepén. Réz forrasztással a keresztvas lemezéből üregesen kimunkált, vésett réz szegélydísszel készült. A keresztvasat a kupakkal hárítólánc kapcsolja össze.


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15571 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!