Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Díszlánc díszmagyarhoz

NFM - HuT 94.70.1

Díszlánc díszmagyarhoz NFM - HuT 94.70.1
Díszlánc díszmagyarhoz NFM - HuT 94.70.1
Díszlánc díszmagyarhoz NFM - HuT 94.70.1
Díszlánc díszmagyarhoz NFM - HuT 94.70.1

Megnevezés:

Lánc

Készítés ideje:

Horthy-korszak

1930-as évek

Gyűjtés helye:

USA

Méretek:

hosszúság: 79,00 cm

Címke:

öltözet

díszmagyar

Középen 3 kör alakú kövekkel kirakott nagyméretű dísz, kétsoros 20 tagú, kövekkel díszített.

A díszlánc elemei öntött technikával készültek, páros lánctestek egymás fölé helyezve adják a szélességet.
Két-két félgömbölyű virág és indadíszes felületű, préselt gyűrű kapcsolja össze az elemeket. Az aranyozott öv minden eleme rubin és türkiz kövű, ezek általában felváltva követik egymást.
Az öv 20 páros lánctestből, 44 gyűrűből, 3 hatrozettás félgömbből épül fel. A záró végeken visszahajló kampók vannak a lánctest alá forrasztva. Ezek a láncszemek közé nem akaszthatók, így egy lyukakkal ellátott bőr övet feltételeznek, melynek lyukába a kampók beakaszthatók.
A bőr övet hátul nem lehetett látni, mert a köpeny, vagy a mente eltakarta. A középső félgömb peremét filigrán díszíti, felülete poncolt és vésett. Közepén 23x14 mm befoglalású filigránnal övezett rubin foglal helyet, melyet 16 befoglalt türkiz és 32 filigrán koszorús gömböcske gazdagít. Köréje hatszirmú rozettát csavart filigrán rajzol.
A karéjok szélének belső közepére 6 db 7 mm átmérőjű befoglalt rubint helyeztek. A filigráníveket granulátum koszorúk hangsúlyozzák, gyöngysorszerűen elhelyezkedve. (Elöl egy gömböcske hiányzik). Az íveket szögletesen vezetett koszorús granulátumok újabb hat szirommal egészítik ki, melyek közepén befoglalt 6 db 6 mm átmérőjű türkiz ékeskedik. A hegyesedő szirmok közé vésett, ötszirmú rozettákat helyeztek, melyek közepét filigrán koszorú és filigránnal övezett gömböcske jelöli.
A középső félgömbhöz egy-egy lánctest kapcsolódik.
A bal oldali közepére kétbordájú akasztó karikát forrasztottak, melyet hátul 10 mm széles lemezpánt erősít. Ide lehetett kiakasztani az első kardkötő láncot. A középső félgömb két oldalán 55-55 mm átmérőjű két félgömb foglal helyet. Központi köveik kisebbek 19x14 mm ovális alakúak, 14-14 db 4 mm átmérőjű, befoglalt rubint és 6 db 5-6 mm átmérőjű türkizt is granulátum füzér koszorúzza.
Az öv bal oldalán a negyedik lánctesthez ismét függesztőkarikát forrasztottak, 10 mm-es lemez erősítéssel a hátán, a II. kardkötő lánc beakasztására.


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15571 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!