Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Tőrkés hüvellyel

NFM - HuT 95.5.1

Tőrkés hüvellyel NFM - HuT 95.5.1
Tőrkés hüvellyel NFM - HuT 95.5.1

Megnevezés:

Tőrkés

Készítés ideje:

Horthy-korszak

Gyűjtés helye:

Magyarország

Budapest

Anyag:

fém - szaru

Címke:

fegyver

A két világháború közötti időszakból.

Egyenes, egyélű pengéje szimmetrikusan kiképzett. A pengezömök bal oldalán keresztbe helyezett egyenes S-alakú hárítókeresztű pallosok, felül hatágú csillaggal a bal oldalán P, alul középen W, jobbról K betűk alkotják a mesterjegyet.
A pengezömök 15 mm magas. A penge baloldalra köszörült, homorulat nélküli. A köszörület belső vonala a penge hossztengelyében fut végig a hegyébe bordaszerűen, és a kés éle kis ívvel kapcsolódik a hegyéhez. A penge keresztmetszete ötszögletű. A csúcstól 80 mm hosszan enyhe homorulatú "pengehegyet" képeztek ki, de fokéle nincs. Felülete nikkelezett.
Markolatát egy darabból formálták, körvonalai nyújtott S alakúak. Feje ovális alapú, félköríves idom. Markolathájait 9 mm vastag markolatlapra, szarvasagancs lapokból 6 réz szegeccsel szerelték fel. Hárítókeresztje felülnézetből 77x23 mm átmérőjű ovális formát mutat. Oldalába íves karéjokat köszörültek.


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15582 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!