Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Őzláb markolatú tőrkés

NFM - HuT 95.6.1

Őzláb markolatú tőrkés NFM - HuT 95.6.1

Megnevezés:

Tőrkés

Készítés ideje:

Horthy-korszak

Gyűjtés helye:

Magyarország

Budapest

Anyag:

fém - csont

Címke:

fegyver

A két világháború közötti időszakból.

Cserkésztőrre emlékeztető. Pengéje egyenes, egyélű, középre köszörült éllel, így a keresztmetszete 3 merőleges oldallapokból kialakított ötszöget mutat. Pengezömököt nem alakított ki a késes. A tőr bal oldalában kétfejű osztrák sas és I. R beütés található.A penge hegyét szimmetrikusan köszörülték és a penge hossztengelyében merevítő gerincet képeztek ki, de fokán nem élezték és ezen az oldalon a penge fokának sarkait a hegyétől a pengehossz feléig lesarkították.
Hárítókeresztje S alakban kovácsolt, vasból készített, az éle felé lehajlik, a fokánál felfelé görbül. A hárítókereszt szárai a végek felé vastagodó csonkakúpokat formáznak, melyek alapjai legömbölyítettek, 6 mm vastagok. Ezek hatszögletű hárítólapból indulnak ki, melynek oldalai ívesek. Az őzlábat a hárítólap találkozásánál 9 árokkal és egy homorulattal díszített, felfelé szélesedő csonkakúp alakú gyűrű öleli körül.


Hírlevél

Küldetésünk az ismeretátadás

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15523 embernek.
Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre itt! »

Keressen a Huszáradatbázisban!


Kövessen minket!