Norml vltozat

Bet mret nvelse Bet mret cskkentse

Bet- s httrszn kivlasztsa: Srga szveg, fekete httrZld szveg, fekete httrFehr szveg, fekete httrFehr szveg, kk httrFekete szveg, fehr httrFekete szveg, halvnykk httrFekete szveg, rzsazsn httrSttkk szveg, krm httrFekete szveg, srga httr

Ndasdy Ferenc Mzeum

Huszrtrtneti mtrgy

Foldal Gyjtemnyek Bngszs Gyorslinkek Gyorskeress Kapcsolat

Megnevezs:

Festmény

Kszts ideje:

I. világháború

dualizmus kora

1915

Kszt:

Szepesi Kuszka Jenõ

Gyjts helye:

Ausztria

Bécs

Mretek:

magasság: 143,00 cm

szélesség: 271,00 cm

Anyag:

vászon - olaj

Cmke:

ezredemlék

Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred

NFM - HuT 83.77.1

Szepesi Kuszka Jenõ: Lóról tüzelõ huszárok

Szepesi Kuszka Jenõ: Lóról tüzelõ huszárok

Szepesi Kuszka Jenõ (1885-1948) 1915-ben készítette a festményt. A huszárok még klasszikus, színes öltözetüket viselik, melyet 1915 õszén cseréltek le tábori szürke egyenruhára.

Szignált: Szepesi Kuszka Jenõ 1915. Hajnali téli tájban játszódó jelenet. A kép jobb oldalán, az elõtérben, lóról elõrenyúlva egy huszár lõ puskával az ellenségre. Mögötte lévõ három huszár inkább csak szemlélõje az eseménynek. Didergõ, összehúzódott alakjuk utal a kemény hidegre a mögöttük lévõ fák ágaira fagyott hóval együtt. A mûvész nem törekedett a részletek ábrázolására. Az elõtér huszárjának arca is elmosódottan látszik. Öltözete csizma, vörös nadrág, kék báránybõr béléses mente, védõborítóval fedett csákó, oldalán kard, lova menetfelszereléssel felmálházott. A többi huszár is hasonló viseletben. Lovaik mozdulatlanok, kivéve a szélsõ szürkét, melyet lovasának vissza kell fognia. A bal alsó sarokban a sötét kékesszürke völgyben látható az ellenség három vágtatva menekülõ kozák alakjában, akik szinte beleolvadnak a tájba. Nem is annyira harci jelenet, mint inkább tájábrázolás teszi drámaivá a festményt, az elõtér fagyos, havas talaja kopasz cserjékkel, a képen átlósan húzódó völgy kékesszürke sötétsége, a mögötte lévõ magas hegycsúcsok zordsága. Talán csak a képmezõ közepét megvilágító napsugarak, a derengõ hajnali fény oldja valamelyest a komor táj és a háború szorongást okozó érzését. A fény-árnyék és atmoszférikus hatásokra épülõ mû közel áll a naturalista ábrázolásmódhoz is.

Szepesi Kuszka Jenõ: Lóról tüzelõ huszárok