Norml vltozat

Bet mret nvelse Bet mret cskkentse

Bet- s httrszn kivlasztsa: Srga szveg, fekete httrZld szveg, fekete httrFehr szveg, fekete httrFehr szveg, kk httrFekete szveg, fehr httrFekete szveg, halvnykk httrFekete szveg, rzsazsn httrSttkk szveg, krm httrFekete szveg, srga httr

Ndasdy Ferenc Mzeum

Huszrtrtneti mtrgy

Foldal Gyjtemnyek Bngszs Gyorslinkek Gyorskeress Kapcsolat

Megnevezs:

Festmény

Kszts ideje:

Horthy-korszak

1931

Gyjts helye:

Ausztria

Bécs

Mretek:

átmérõ: 39,00 cm

átmérõ: 30,00 cm

Anyag:

vászon - olaj

Cmke:

ezredemlék

Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred

Rottermann Dániel

hõsi halott

elsõ világháború

NFM - HuT 83.95.1

Ismeretlen festõ: Rottermann Dániel zászlós portréja

Festmény

Rottermann Dániel zászlós
1915. július 17.
A Szeret folyónál kis csapatával rárontott egy orosz alakulatra. Találat érte és a grodeki kastélyban (ma: Ukrajna) elhunyt.
A festményt, mely a tiszti étkezde falát díszítette, az utódezred, a magyar királyi 3. Nádasdy huszárezred készíttette a hõsi halottak emlékére 1931-ben.

 
A központi hatalmak hadseregei 1915. május 2-án a galíciai Gorlicénél (ma Lengyelországban) sikeres hadmûveletbe kezdtek, melynek célja a cári erõk visszaszorítása volt. A nyár során a német és az osztrák-magyar egységek folyamatosan szorították vissza az oroszokat.
A császári és királyi 9. gróf Nádasdy Ferenc huszárezred ekkor Bukovinában, a Dnyeszter mentén harcolt. Júniusban Balamutowkánál (ma Ukrajnában) vették fel a küzdelmet. Július elsõ felében tartalékban voltak. Feladatként az átkelt alakulatok biztosítását kapták. Több alkalommal is tûzharcba keveredtek. 1915. július 17-én a Dnyeszter északi partján, Grodeknél (ma Horodok Ukrajnában) egy újabb orosz akcióra került sor. A Nádasdy huszárezred zászlósa, Rottermann Dániel zászlóaljának bal szárnyán indított támadást. Az összecsapás során azonban súlyosan megsérült. A zászlóst a közeli kastélyba vitték, de életét nem tudták megmenteni.