Norml vltozat

Bet mret nvelse Bet mret cskkentse

Bet- s httrszn kivlasztsa: Srga szveg, fekete httrZld szveg, fekete httrFehr szveg, fekete httrFehr szveg, kk httrFekete szveg, fehr httrFekete szveg, halvnykk httrFekete szveg, rzsazsn httrSttkk szveg, krm httrFekete szveg, srga httr

Ndasdy Ferenc Mzeum

Huszrtrtneti mtrgy

Foldal Gyjtemnyek Bngszs Gyorslinkek Gyorskeress Kapcsolat

Megnevezs:

Festmény

Kszts ideje:

Horthy-korszak

1931

Gyjts helye:

Ausztria

Bécs

Mretek:

átmérõ: 39,00 cm

átmérõ: 30,00 cm

Anyag:

vászon - olaj

Cmke:

ezredemlék

Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred

Faber Herbert

hõsi halott

elsõ világháború

NFM - HuT 83.101.1

Ismeretlen festõ: Faber Herbert fõhadnagy portréja

Festmény

Faber Herbert fõhadnagy
1918. június 26.
Az olaszországi Asiagonál aknatûz során érte halálos találat.
A festményt, mely a tiszti étkezde falát díszítette, az utódezred, a magyar királyi 3. Nádasdy huszárezred készíttette a hõsi halottak emlékére 1931-ben.

Háttér
A császári és királyi 9. Nádasdy huszárezred 1917 elsõ felében Erdélyben tartózkodott. Márciusban már olyan hírek érkeztek, hogy az egységet átirányítják Olaszországba. A német hadvezetés ugyanis a nyugati fronton nagy erejû támadást tervezett. Az Osztrák-Magyar Monarchia szerepe az olaszok lekötése volt. Minden egységre szükség volt, ugyanis az olaszok számbeli, fegyverzeti, de ellátási képessége is jelentõsen meghaladta a Monarchia erejét.
A Nádasdy huszárok május 2-án indultak az olasz frontra, ahová május 9-én érkeztek meg. A hadsereg általános állapota miatt az Isonzónál harcoló csapatok parancsnoka, Svetozár Borojeviæ a csata elhalasztását kérte, de célját nem sikerült elérni. 1918. június 15-én megindult a támadás Dél-Tirolban, majd a tengermentén. Egyik arcvonalon sem sikerült eredményt elérni, sõt súlyos veszteségeket szenvedett a Monarchia hadserege. Június 22-én a hadmûveletet leállították. A Nagy Háború utolsó felvonása elkezdõdött.
A huszárok ugyan Velence közelébe érkeztek meg, de hamarosan Dél-Tirolba, Asiagoba indultak. A teljes ezred hegymászó bakancsot kapott. Útjuk során értesültek arról, hogy a megindult támadás összeomlott, rengeteg a halott és a sebesült. Június 19-én ebben a nehéz helyzetben érkeztek meg az asiagói frontszakaszra, ahol folyamatos volt az ágyútüzelés. Június 26-án az aknavetõk halált hoztak az ezredre is. Ekkor halt hõsi halált Fáber Herbert és Szalay László fõhadnagy és tizenkét huszár. Holttestüket hazaszállították a családhoz.