Norml vltozat

Bet mret nvelse Bet mret cskkentse

Bet- s httrszn kivlasztsa: Srga szveg, fekete httrZld szveg, fekete httrFehr szveg, fekete httrFehr szveg, kk httrFekete szveg, fehr httrFekete szveg, halvnykk httrFekete szveg, rzsazsn httrSttkk szveg, krm httrFekete szveg, srga httr

Ndasdy Ferenc Mzeum

Huszrtrtneti mtrgy

Foldal Gyjtemnyek Bngszs Gyorslinkek Gyorskeress Kapcsolat

NFM - HuT 83.103.1

Ismeretlen festõ: Gróf Thun-Hohenstein Lénárd kapitány portréja

Festmény

gróf Thun-Hohenstein Lénárd kapitány
1914. december 11.
A limanovai csata során a 4. század parancsnokaként lelte halálát.
A festményt, mely a tiszti étkezde falát díszítette, az utódezred, a magyar királyi 3. Nádasdy huszárezred készíttette a hõsi halottak emlékére 1931-ben.

Háttér
Gróf Thun-Hohenstein Lénárdot 1905-ben nevezték ki fõhadnaggyá. 1908 áprilisában elrendelték, hogy helyezzék át az uralkodó, Ferenc József testõr lovasszázadához.
1914-ben végezte el a felsõtiszti tanfolyamot, többek közt simonyi Hajas Dezsõ fõhadnaggyal együtt. Az elsõ világháború kitörésekor a császári és királyi 9. számú gróf Nádasdy Ferenc huszárezredben szolgált az 1. századhoz beosztva. Augusztus végén átvette a 4. század parancsnokságát.
A következõ hónapok során részt vett a San folyó menti harcokban Galíciában, ahol alakulatával biztosította az Osztrák-Magyar Monarchia visszavonulását. Századának alapvetõ feladataként a felderítést határozták meg. Járõreik során gyakran hoztak híreket az orosz erõk által ellenõrzött területekrõl.
A Nádasdy huszárok 1914. december elején kerültek Limanova (ma Lengyelországban) közelébe. December 11-én Thun-Hohenstein kapitány (százados) is részt vett a Jabloniec magaslat elfoglalásában.
Lóról szállva kapaszkodtak fel a dombon. Súlyos kézitusa vette kezdetét az oroszokkal, melynek során nem egyszer puszta kézzel vették fel a küzdelmet. A kapitány egysége nagy veszteséget szenvedett. Herceg Odescalchi Béla zászlós megsebesült, tormási Bauer Ottó hadnagy hõsi halált halt.
Thun százados is halálos sebesülést szenvedett.
Ferenc József posztumusz kitüntette a katonai érdemkereszt 3. osztálya a hadiékítménnyel kitüntetéssel.