Norml vltozat

Bet mret nvelse Bet mret cskkentse

Bet- s httrszn kivlasztsa: Srga szveg, fekete httrZld szveg, fekete httrFehr szveg, fekete httrFehr szveg, kk httrFekete szveg, fehr httrFekete szveg, halvnykk httrFekete szveg, rzsazsn httrSttkk szveg, krm httrFekete szveg, srga httr

Ndasdy Ferenc Mzeum

Huszrtrtneti mtrgy

Foldal Gyjtemnyek Bngszs Gyorslinkek Gyorskeress Kapcsolat

Megnevezs:

Tölténytáska

Kszts ideje:

I. világháború

dualizmus kora

1914

Gyjts helye:

Magyarország

Mretek:

magasság: 9,00 cm

szélesség: 16,00 cm

mélység: 4,00 cm

Anyag:

réz - bõr

Cmke:

fegyver

NFM - HuT 85.96.1

Tölténytáska

Bõr és réz. Maga a táska préselt bõr, két oldalán egy-egy lemez trófeadísszel. Fedõlapja réz, melyre ráforrasztva a kétfejú sasok osztrák címer. A táskára van erõsítve a bõr tartó szíj. A bõrszíj hossza 125 cm.

Fa doboz része karmazsin vörös bõrrel bevont. A téglatestre emlékeztetõ doboz elsõ oldala 25 mm-rel alacsonyabb, mint a hátsó. A doboz keskeny végeinek felsõ vonalai lekerekítettek. Ezt a két véget hadijelvényekkel díszített, domborított, poncolt,nikkelezett lemez takarja. A doboz belsejében középre 11 mm széles 145 mm hosszú karmazsin szíjat szereltek, mely eredetileg a töltények kiemelését tette lehetõvé. A dobozt felülrõl S alakban meghajlított tarsoly körvonalú, vastagított, sárgaréz peremmel készített, nikkelezett réz lap zárja le. A zárólap közepét sárgarézlemezbõl domborított rátét: császári sas: I. FJ monogrammal és a családi címerrel a mellén díszíti. A fedõlap alsó belsõ ívében egy-egy akantusz csokrot helyeztek el. A zárólap lemezét bõrrel vonták be belülrõl, az kapcsolja a zárólapot a dobozrészhez, és biztosítja nyithatóságát. A zárólap bélésébõl hasított szíjacska lóg le, mely a doboz aljából kiálló, baba alakú szegecsre ráakasztható, és lehetõvé teszi a doboz lezárását. A szíjvégének kiszakadását lencse alakú, áttört lemez rátét akadályozza meg. A doboz aljára még kis, szögletes csatú szíjvéget szereltek, mely az átvetõszíj végét rögzítettek. A doboz hátoldalára, jobbról a magasság középvonalától a hosszúság középvonalába tartó, romboid alakú 17 mm széles bújtatószíjat varrtak az elõl felmenõ hordpánt átbújtatására. A bal oldalon, a bal felsõ harmadtól az alsó negyed felé tartó 17 mm széles bújtató szíj pedig a hátsó hordpánt befûzését szolgálja. A hátsó hordpántot az elsõpánt elkeskenyedõ lyukacsos vége rögzítette a hátsópánt végén kialakított bújtató segítségével. A kartus karmazsin hordszíja 31 mm széles elölrõl kétsávos arany paszomány díszíti. Két darabból készített. Egyik vége veretekkel díszített pajzs alakú szíjvéggel zárul. A veretnikkelezett vagy ezüstözött a szíj bújtatója is fémbõl készült és díszített, mely szalagcsokorra emlékeztet. A másik végén vésett csat kettõs bújtatóval. A csat akasztója hátulról a szíj és a paszomány közé csúszva rögzíti a hordpántok szárait. Itt lehetett beállítani a hordpánt hosszát a kívánt bõségre. A kartust a bal vállon átvetve hordták az atilla vagy a mente vállzsinórja alatt átbújtatva, szolgálati jelvényként használták. Az elsõ világháború idejére eredeti rendeltetésének már nem felelt meg. Levéltartónak, majd uzsonna tartónak használták.