Norml vltozat

Bet mret nvelse Bet mret cskkentse

Bet- s httrszn kivlasztsa: Srga szveg, fekete httrZld szveg, fekete httrFehr szveg, fekete httrFehr szveg, kk httrFekete szveg, fehr httrFekete szveg, halvnykk httrFekete szveg, rzsazsn httrSttkk szveg, krm httrFekete szveg, srga httr

Ndasdy Ferenc Mzeum

Huszrtrtneti mtrgy

Foldal Gyjtemnyek Bngszs Gyorslinkek Gyorskeress Kapcsolat

Megnevezs:

Csákótartó

Kszts ideje:

Horthy-korszak

1930-as évek

Gyjts helye:

Magyarország

Budapest

Mretek:

hosszúság: 28,00 cm

szélesség: 22,00 cm

Anyag:

papír - textil

Cmke:

öltözet

NFM - HuT 88.36.1.3

Csákótartó doboz

Csákótartó doboz

Fekete színû, belül piros textillel borított, szíjjal szerelt, alján 4 db fémszegecs, oldalán zárszerkezet.

A csákó tárolására és szállítására a csákódoboz szolgált, mely megvédte az összenyomódástól, esõtõl, portól. Ez a doboz ovális alakú felfelé szélesedõ, csonkakúp formájú, tetõvel, zárral és fogantyúval ellátott. Aljából négy félgömbfejû lábszeg állt, ki, védve a kartondobozt az aláfolyó víztõl.
Oldala préselt, bõrutánzatú, fekete papírbevonatú. Felsõ részére a tetõ vállasan záródik, ez is védte a por beáramlásától. A doboz belseje buzérvörös, vékony szövettel bélelt, ugyanilyen a teteje is. A tetõt 320 mm hosszú, 26 mm széles bõr szíj szorította le, mely nikkelezett, kulccsal zárható zárszerkezethez kapcsolódott pajzsalakú szíjvégével.
A tetõn három bõr bújtatót helyeztek el, a tetõ szimmetria hossztengelyének közepére a leszorító színjak és két oldalára rá merõleges helyzetben egyet-egyet a fogantyú rögzítésére. A zárószíj pajzsán mesterjegy látható, mely horganyt, rajta két szárnnyal díszített kalapot, és a horgany szárai mellett V X monogramot ábrázol. A doboz alja 193 mm hosszú 160 mm széles, oldalmagassága 146 mm. Teteje 270 mm hosszú, 220 mm széles, oldalmagassága 27 mm.