Normál változat

Betű méret növelése Betű méret csökkentése

Betű- és háttérszín kiválasztása: Sárga szöveg, fekete háttérZöld szöveg, fekete háttérFehér szöveg, fekete háttérFehér szöveg, kék háttérFekete szöveg, fehér háttérFekete szöveg, halványkék háttérFekete szöveg, rózsazsín háttérSötétkék szöveg, krém háttérFekete szöveg, sárga háttér

Nádasdy Ferenc Múzeum

Huszártörténeti műtárgy

Főoldal Gyűjtemények Böngészés Gyorslinkek Gyorskeresés Kapcsolat

Megnevezés:

Festmény

Készítés ideje:

Horthy-korszak

1930-as Ă©vek

Készítő:

Lengyel Rheinfuss Ede

Gyűjtés helye:

Magyarország

Budapest

Méretek:

magasság: 37,50 cm

szélesség: 27,50 cm

Anyag:

akvarell - fa

Technika:

festett

NFM - HuT 98.3.1

Lengyel Rheinfuss Ede: Pihenõ lovakkal

Lengyel Rheinfuss Ede: Pihenõ lovakkal

Akvarell. Fa keretben.

A kép elõterében sárgás, száradt magas fûben pihenõ felmálházott lovak. A fekete, farával felénk fordul legel, a barna szembenéz velünk, a harmadik oldalnézetbõl ábrázolt szürke ló kissé nyugtalanul emelgeti lábait. Az anatómiai hûség mellett ki kell emelnünk a gazdag színárnyalatokat és fény-árnyjátékot, amely a kitûnõ perspektivikus hatás mellett oly életszerûvé teszi az életképszerû jelenetet.
A lovak közt egy lábait keresztbe rakó álló lovas alakja. Öltözete csizma, kék nadrág, barna zubbony és vörösesbarna csákó, oldalán kard, jobb kezében a lovak kantárját fogja, balját csípõre teszi.
A háttérben kis kápolna, elmosódott fákkal és szürkés borongós égbolttal. A festmény majdnem idillinek mondható, ha nem tudnánk, hogy gyakorlatról vagy háborúról van szó.
Az egész képet a nagyvonalú ecsetkezelés, pasztózus festésmód és expresszivitás jellemzi. Mindemellett a jó kvalitásokkal rendelkezõ, ismeretlen festõ, különösen a lóábrázolásoknál, a részletekre is ügyelt. A lovast a múzeum munkatársa dragonyosként azonosította.
Lengyel Rheinfuss Ede (1873-1942) legkedveltebb témái közé tartozott lovas katonák ábrázolása. Bizonytalan a téma meghatározása, lovasított vadász, vagy egy szabadcsapat tagjának tûnik a lovas. (A kép festõjének beazonosítását és a téma lehetséges meghatározását Dr. Nagy Domokos Imrének köszönjük.)

Lengyel Rheinfuss Ede: Pihenõ lovakkalLengyel Rheinfuss Ede: Pihenõ lovakkal